Wat zijn de regels rondom beplanting op de erfafscheiding?

Bomen en struiken op de erfafscheiding kunnen voor de nodige problemen zorgen. Hoe zit het nou met mijn rechten en plichten als ondernemer?

De wet bepaalt dat bij beplantingen van bomen, heesters en heggen met een minimale afstand tot de erfgrens rekening moet worden gehouden. Bomen moeten minimaal op 2 meter afstand, te rekenen vanaf het midden van de voet van de boom, van de grens van het erf van de buren worden geplant. Voor heesters en heggen bedraagt deze afstand 0,5 meter. Een kleinere afstand is alleen toegestaan wanneer een verordening of plaatselijke gewoonte dit toelaat. Ook gelden de regels voor verplichte afstanden tot de erfgrens niet voor bomen die in openbare grond zijn geplant.
Voor al aanwezige bomen en struiken geldt meestal een verjaringstermijn van twintig jaar. Wanneer bomen minder dan 2 meter van de erfgrens staan en daartegen geen bezwaar wordt gemaakt, moeten de buren deze na twintig jaar dulden.
Soms is de verjaringstermijn tien jaar als er sprake is van ‘te goeder trouw’. De eigenaar van de bomen moet kunnen aantonen dat een rechtsvoorganger toestemming heeft gegeven voor de betreffende beplanting.
Vallen vruchten van de boom of struik van de buren op andermans erf, dan zijn ze vanaf dat moment zijn eigendom. Zelf plukken mag alleen met toestemming van de eigenaar.
Overhangende takken mogen worden gesnoeid als de eigenaar dit na een schriftelijk verzoek niet doet. In het verzoek moet worden gevraagd om de takken binnen een redelijke termijn, bijvoorbeeld veertien dagen, te verwijderen en er moet worden aangegeven dat het anders voor hem wordt gedaan.
Gemaakte kosten kunnen in uitzonderlijke situaties worden verhaald op de buren.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer