Rustig weer dient aardbeienprijs

De aardbei zit in de lift. Het aanbod groeit al jaren, maar nog is de markt niet verzadigd. Veilingen zien tevreden toe op het aardbeienseizoen tot nu toe, al is de prijs de laatste tien dagen teruggevallen.

Koen van WijkNooit eerder werden zoveel aardbeien in Nederland geoogst als in 2014, meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek begin juni. Vanaf 2000 groeide de productie gestaag van 34,5 miljoen kilo tot 54 miljoen vorig jaar.
Dit jaar komt de productie waarschijnlijk nog hoger uit, gelet op de vele glastuinbouwbedrijven die zijn overgeschakeld van groenten- naar aardbeienteelt, met name in Noord-Brabant en Limburg. Bij Veiling ZON fruit & vegetables is het aanbod glasaardbeien dit jaar met zo’n 20 procent gestegen.
Voorlopig kan de markt de groeiende aanvoer goed aan, wat dit voorjaar mede te danken is aan het rustige, frisse weer.
‘De productie kwam daardoor wat later op gang en de aanvoer is steeds heel regelmatig gebleven’, volgens Zweer van Aalsburg, productmanager van veiling Fruitmasters in Geldermalsen. ‘Door die regelmaat en het uitblijven van pieken hielden vraag en aanbod elkaar mooi in evenwicht.’
De veilingen ZON fruit & vegetables in Venlo en Veiling Hoogstraten geven hetzelfde marktbeeld als Fruitmasters, waar voornamelijk aardbeien uit kas- en stellingteelten worden geveild. Ze tekenen daarbij aan dat de vollegrondsteelten in dit beeld achterblijven.
Van Aalsburg: ‘Pas twee weken geleden schoot de productie weer tijdelijk omhoog door heel warm, met een behoorlijke prijsdaling tot gevolg.’
Sinds afgelopen weekend is de markt van die prijsdip weer hersteld, volgens de drie veilingen. Zij wijzen daarbij op het tijdelijk koelere weer.
Bij Sun Berry International, het zachtfruitbedrijf van ZON fruit & vegetables, geldt momenteel een middenprijs van 3,2 tot 3,5 euro per kilo voor de bedekte teelt. Aardbeien uit de open grond doen 2 tot 2,6 euro.
Veiling Hoogstraten ziet een middenprijs van 2,20 euro per kilo, alle sorteringen inclusief industrie-aardbeien meegerekend.
De prijsvorming ligt bij de Vlamingen boven die van vorig jaar. Beide veilingen spreken van goede prijzen voor de tijd van het jaar.
‘Het seizoen is pas op een derde, maar met dit goede begin kunnen we een goed aardbeienjaar verwachten’, zegt sales- en marketingmanager Jan Engelen van Veiling Hoogstraten.
Volgens Van Aalsburg van Fruitmasters is het een kwalitatief heel goed jaar. De open teelten hebben eerder kwaliteitsproblemen, zoals schimmel en vruchtscheuren bij regenval, volgens de veilingen.

Verwachtingen

In het algemeen hebben de veilingen positieve verwachtingen van de ontwikkeling van de aardbeienmarkt.
‘De hele zachtfruitmarkt is groeiende. De consument ziet dit fruit als gezonde gemaksproducten. De telers hebben het tij mee’, stelt Van Aalsburg.
Ook Hans Berden van Sun Berry (Veiling ZON) ziet de aardbei in de lift zitten. ‘Binnen bestaande afzetlanden als Nederland, Engeland, Duitsland en Scandinavië proberen we steeds weer nieuwe consumentengroepen aan te boren.’

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    12° / 3°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
Meer weer