Biologische melkprijs blijft stabiel hoog

Biologische melkveehouders krijgen al lange tijd een stabiel hoge melkprijs. Een heel verschil met hun gangbare collega’s die de prijs vanaf vorig najaar fors zagen dalen.

Sjoerd HofsteeWie de garantieprijzen van Royal FrieslandCampina (RFC) voor de gangbare en de biologische melkveehouderij van de afgelopen twaalf maanden vergelijkt, kan een duidelijk beeld waarnemen (zie tabel). De biologische melkprijs ligt stabiel tussen de 46 en 49 cent per kilo melk. De gangbare melkprijs schommelt veel meer en ligt nu (juni 2015) 9 cent lager dan in juli 2014.
Het gat tussen biologisch en gangbaar is daarmee aanzienlijk geworden. Grootste verklaring daarvoor is dat beide melkprijzen op een andere markt worden gemaakt. De gangbare melkprijs wordt bepaald door ontwikkelingen op de mondiale markt. De biologische melkprijs is vooral afhankelijk van vraag en aanbod op de West-Europese markt.
RFC bevestigde enkele jaren geleden al dat de biologische melkmarkt haar eigen dynamiek heeft. Daarop kwam zij tegemoet aan de wens van haar leden om ook een zelfstandige melkprijssystematiek op stellen. Dat betaalt zich momenteel uit voor biologische melkveehouders. De vraag naar biologische zuivel is namelijk al lange tijd hoog. Hoger vaak dan het aanbod.
Dit speelt in meerdere landen om ons heen. Arla, de grote Deense concurrent van RFC, ‘smeekte’ onlangs melkveehouders dan ook om om te schakelen naar biologisch. Arla voorziet in Denemarken een verdere toename van de vraag naar biologische zuivel.
RFC is behoudender en vindt extra promotie en meer biologisch melk niet nodig. Ook is er volgens de Nederlandse zuivelonderneming geen grote belangstelling vanuit gangbare melkveehouders om over te stappen naar biologisch. ‘Er is onlangs een handvol aanvragen binnengekomen’, laat een woordvoerder weten.
Belangrijk verschil daarbij is dat RFC ‘slechts’ een deel van de Nederlandse biologische melk verwerkt. In Denemarken behartigt Arla veruit het grootste deel van de markt.
In Nederland zijn circa 350 biologische melkveehouders actief, van wie ongeveer 140 aan RFC leveren. De melkprijs die de RFC-boeren ontvangen, is een gewogen gemiddelde van de prijs die in verschillende landen wordt betaald.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
Meer weer