%27Supermarkten+moeten+consument+opvoeden%27
Nieuws
© Nieuwe Oogst

'Supermarkten moeten consument opvoeden'

Tweede Kamerlid Helma Lodders (VVD) wil dat ketenpartijen als vleesverwerkers, slachterijen en supermarkten verantwoordelijkheid nemen om de consument 'op te voeden' en hen te leren dat aan duurzame vleesproductie een prijskaartje hangt.

Als verwerkers en supermarkten hun verantwoordelijkheid niet nemen, komt de consument nooit te weten dat duurzame vleesproductie een prijs heeft. De varkenshouder draait dan als enige op voor alle kostprijsverhogende maatregelen.

'Dat zal uiteindelijk het einde van de sector worden, wat slecht is voor de economie. Maar de productie zal zich ook verplaatsen naar het veel minder duurzame buitenland', vertelde Lodders gisteren tijdens de Algemene Ledenvergadering van de Nederlandse Vakbond Varkenshouders (NVV).

Burger en consument

Het Kamerlid betwijfelt ten zeerste of de consument in de winkel let op duurzaamheid. 'De burger wil duurzaam, maar zodra de burger in de winkel een consument wordt, kijkt hij alleen nog naar de prijs en de houdbaarheidsdatum.'

De consument wil volgens haar veilig vlees en een ruime keuze voor een betaalbare prijs. 'Daar houden zijn eisen op.'

Prijs

Supermarkten en vleesverwerkers moeten dan ook hun rol pakken en dat gebeurt nu niet. 'De hele keten moet de consument bewust maken van wat ze eten, hoe het beter kan en vooral: welke prijs daar aan hangt', stelde Lodders.

Alle maatregelen die door de overheid worden opgelegd, komen nu op het erf van de varkenshouders terecht.

'Wij horen nooit dat vleesverwerkers en supermarkten bijdragen in een duurzamere varkenshouderij en niemand vraagt zich af of de varkenshouders wel iets terugkrijgen voor alle kostprijsverhogende maatregelen.'

Eieren

Het is zelfs nog sterker, stelde Lodders: 'Supermarkten belijden duurzaamheid met de mond. Kijk naar de legbatterij-eieren. Die zijn in Nederland en Europa verboden, maar intussen verkopen de supers wel allerlei producten waar dit type ei, afkomstig uit landen als Oekraïne, in zit verwerkt.'

Kip is ook zo'n voorbeeld, gaat ze verder. 'Wel de Kip van Morgen willen, maar intussen ook goedkoop vlees uit het buitenland in het schap leggen. Wees dan fair en stop ook daarmee.'

Weer

 • Woensdag
  19° / 10°
  20 %
 • Donderdag
  20° / 11°
  10 %
 • Vrijdag
  21° / 10°
  20 %
Meer weer