BSE-verdachte koe in Ierland

Een melkveebedrijf in het Ierse Lough is afgelopen zaterdag geruimd omdat er een van BSE verdachte koe was. Het bedrijf werd in 2002 ook al geruimd vanwege een BSE-verdenking. Aanleiding voor de ruiming was dit keer een vijfjarige MRIJ-koe, die kortgeleden een drieling kalfde. Die kalveren zijn getraceerd.
In Ierland is veel kritiek op het feit dat de hele veestapel is geruimd. Dat had zich ook kunnen beperken tot nakomelingen van de betreffende koe en dieren die in dezelfde tijd zijn geboren omdat zij hetzelfde voer hebben gehad.
Het onderzoek is nog in volle gang, maar de verwachting is dat de uitslag positief voor BSE zal zijn. Het Ierse ministerie van Landbouw verwacht de uitslag voor het einde van volgende week. Als meest waarschijnlijke oorzaak wordt het eten van besmet veevoer genoemd. Er is een kleine kans dat de koe de ziekte van haar moeder heeft geërfd.
Sinds 2002 zijn er in Ierland meer dan zeven miljoen BSE-tests uitgevoerd en meer dan 100.000 tests op dieren die BSE-verschijnselen vertoonden.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer