Gelderland oordeelt over nekbreekapparaat

Het is aan provincie Gelderland om te oordelen of een apparaat kan worden gebruikt om gevangen ganzen de nek om te draaien.

Gelderland+oordeelt+over+nekbreekapparaat
© VidiPhoto

Dat zegt Teun Achterkamp, secretaris van de Faunabeheereenheid (FBE) Gelderland. Volgens de Gelderse Partij voor de Dieren en de Dierenbescherming wordt in de provincie een illegaal apparaat gebruikt om de nekken van ganzen te breken.

Het argument daarbij is dat het apparaat niet in de Flora- en faunawet wordt genoemd als middel om dieren te doden.

Illegaal

Maar dat wil volgens Achterkamp nog niet zeggen dat het apparaat illegaal is. 'In artikel 68 van dezelfde wet staat dat de provincie uiteindelijk het bevoegd gezag heeft om te bepalen op welke wijze de dieren moeten worden gedood.'

Provincie Gelderland heeft toestemming gegeven om rond de 4.500 ruiende grauwe ganzen te vangen en te doden in natuurgebieden van Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten.

'Dat aantal zal vanwege allerlei praktische oorzaken niet worden gevangen, wellicht zullen het er niet meer dan 1.600 zijn', verwacht Achterkamp.

Vergassen

De dieren worden gedood door een nekbreekapparaat. Gelderland heeft ook toestemming verleend om ganzen te vergassen, maar het bedrijf dat daarvoor een vergunning heeft, beschikt over onvoldoende capaciteit.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  10° / 6°
  95 %
 • Zondag
  11° / 7°
  85 %
 • Maandag
  12° / 9°
  90 %
Meer weer