Succes gewasbeheer registreren

Voor de gewasbeschermingsmonitor moeten telers vanaf dit jaar het resultaat van hun beheersbehandelingen registreren.

Haijo DoddeDe gewasbeschermingsmonitor is dit jaar ingevoerd als vervanger voor het gewasbeschermingsplan. Doel is een praktisch instrument samenstellen waarmee telers en adviseurs de gewasbescherming op bedrijfsniveau evalueren en plannen maken voor het nieuwe jaar.
Voordeel voor de telers is dat ze niet meer vooraf hoeven te documenteren hoe ze de gewasbescherming gaan uitvoeren. Via de monitor houden ze tijdens het seizoen bij welke maatregelen zijn genomen.
De gewasbeschermingsmonitor moet uiterlijk twee maanden na het teeltseizoen klaar zijn. Voor het samenstellen worden de gangbare teeltregistratiesystemen aangepast, melden Leon Spätjens en Marco Schreuders van AgroVision en Robert Minnaar van ISACert NAK Agro.

Verplichte registratie

‘Er verandert niet veel voor gebruikers van systemen zoals CROP of Comwaes’, verzekert Schreuders. ‘Zo’n 90 procent van de verplichte registratie wordt hierin al meegenomen. De belangrijkste uitbreiding is het vastleggen van het succes van een behandeling.’
Standaardregistraties betreffen vruchtwisseling, rassenkeuze, uitgangsmateriaal, monitoring van ziekten, emissiebeperkende maatregelen en gewasbeschermingsmiddelen. De vereiste beslissingsondersteunende systemen zijn aanvullend verkrijgbaar, aldus Schreuders.
‘Wij willen de telers ontzorgen. Ze moeten de extra invoer van bestrijdingsresultaten niet ervaren als verplichting, maar als waardevolle ondersteuning’, vindt Spätjens. De medewerker van AgroVision meldt dat de uitbreidingen van CROP en Comwaes aan het eind van de zomer beschikbaar zijn.
Minnaar vertelt dat ISACert NAK Agro vanwege de gewasbeschermingsmonitor enkele wijzigingen heeft doorgevoerd op de papieren teeltregistratieformulieren voor de VVAK- en GlobalGAP-certficering.
‘In de nieuwe versies kunnen telers nu ook de beheersresultaten vermelden. Verdere toevoegingen betreffen de monitoring van schadelijke organismen en registratie van biologische, fysische en mechanische beheersmaatregelen.’
De aanpassingen aan de formulieren van ISACert NAK Agro zijn voorgelegd aan de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). ‘De autoriteit heeft bevestigd dat telers die de nieuwe teeltregistratie gebruiken in combinatie met GlobalGAP of VVAK voldoen aan de voorwaarden van de gewasbeschermingsmonitor’, aldus Minnaar.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    10° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
Meer weer