Persoonlijke voeding

Gezond voedsel en een gezonde leefstijl staan al vele jaren in de belangstelling en de aandacht lijkt alleen maar toe te nemen. Biologische en verse streekproducten, sport- en bedrijfskantines met meer gezonde snacks en zorginstellingen met doordachte gezonde menu’s zijn daar uitingen van.
Nieuwe kennis en nieuwe inzichten brengen ook daar weer trends op gang. We zien heel Nederland aan de quinoa en de Goji-bessen. Aan de vertrouwde Schijf van Vijf daarentegen wordt geknaagd.
Het gaat over gezondheid en het gaat over onze producten. Toch zijn we als boeren en tuinders nauwelijks betrokken bij dit debat en dat terwijl we zo veel te bieden hebben.
Tomaat is goed voor de prostaat door de lycopeen. Paprika’s met veel vitamine C verhogen de weerstand. Een hoog (organo)seleengehalte in veel groenten remt kanker net als sulforafanen in bloemkool en broccoli. Waarschijnlijk zitten er meer stoffen in onze producten waarvan we nog geen weet hebben. Wettelijke regels verbieden echter om dergelijke gezondheidsclaims direct aan het product te koppelen en daarvoor promotie te maken.
Biomedische wetenschappers zijn steeds beter in staat om de persoonlijke gezondheidsrisico’s te bepalen. Daarnaast ontstaat er bij patiënten ook kennis en ervaring over voeding waar ze in relatie tot een aandoening baat bij hebben. Patiëntenverenigingen en het gebruik van internet spelen daarbij een belangrijke rol.
Stichting Innovatie Glastuinbouw Nederland (SIGN) start een project om de werelden van de biomedische wetenschap, de patiëntencommunity’s en de agrarische sector met elkaar te verbinden. Er wordt voortgebouwd op een verkenning die in Flevoland door CAH Vilentum is gedaan. Door koppelingen te leggen en kennis te delen komen er meer mogelijkheden voor voeding op maat.
Daaruit kunnen nieuwe op de persoon gerichte, vraaggestuurde ketens ontstaan. Het lijkt nog ver weg, maar gebaseerd op de trend naar custom-made producten en ketens en met de nieuwe mogelijkheden van internet zal deze ontwikkeling zeker kunnen plaatsvinden. Boeren en tuinders moeten daarin partij zijn: het is dan van belang om vroegtijdig betrokken te zijn en initiatieven te nemen. SIGN werkt nu al aan een grensverleggende toekomst en kansen voor de agrarische sector.

Nico van Ruiten

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer