Nederland best georganiseerd

De organisatiegraad van de land- en tuinbouw in Nederland is de hoogste in Europa. Volgens een overzicht van de Europese Commissie is gemiddeld genomen elke boer of tuinder lid van één organisatie.
Nederland doet het daarmee aanmerkelijk beter dan de andere lidstaten van de EU. Gemiddeld is 33 procent van de land- en tuinbouwbedrijven in Europa op één of andere manier georganiseerd.
Zo’n 175 jaar geleden werden in Nederland de eerste provinciale maatschappijen van landbouw opgericht. Het initiatief daarvoor kwam in veel gevallen van buitenstaanders die de land- en tuinbouw op een hoger peil wilden brengen.
De eerste echte samenwerking tussen die provinciale organisaties ontstond in 1883. Toen werd een landelijke commissie gevormd om de bestrijding van longziekte onder het rundvee te bevorderen.
Een jaar later ontstond het Nederlandsch Landbouw-Comité als eerste landelijke koepelorganisatie. Later sloeg de verzuiling toe en werden ook katholieke en protestants-christelijke standorganisaties opgericht.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
Meer weer