Medische hulp in buitenland

Medische hulp ontvangen tijdens een verblijf in het buitenland kan een heel gedoe zijn. Zo kan het zijn dat de rekening soms direct betaald moet worden. Met de Europese gezondheidskaart op zak is dat niet meer nodig.

Ilona van HarsselaarDe Europese gezondheidskaart, ook wel European Health Insurance Card (EHIC) genoemd, is een kaart waarmee de bezitter in een Europees land kan aantonen dat hij of zij verzekerd is voor medische zorg. Er kan hulp worden gegeven zonder dat daarvoor een aanbetaling nodig is. De rekening gaat rechtstreeks naar de zorgverzekeraar.

Univé

Bij Univé is de zorgpas direct ook de Europese gezondheidskaart. Die staat namelijk op de achterkant van de zorgpas. Het is dan niet meer nodig de EHIC apart aan te vragen.
De Europese gezondheidspas is persoonsgebonden. Dat betekent dat hij op naam staat. In sommige landen wordt om een identificatie gevraagd om aan te tonen bij wie de pas hoort.

Bijbetalen bij thuiskomst

Over de hoogte van de vergoeding zegt de EHIC niets. Die hangt af van de zorgverzekering. Bij een basisverzekering ligt de vergoeding van de zorgverzekeraar nooit hoger dan het Nederlandse tarief. Als het tarief van het buitenlandse ziekenhuis hoger is, moet er bij thuiskomst worden bijbetaald. Alleen de aanvullende zorgverzekering vergoedt de ‘meerkosten’ boven het Nederlands tarief.
Wanneer iemand alleen een basisverzekering heeft en meerkosten wil voorkomen, kan er worden gekozen voor een reisverzekering met een dekking voor medische kosten.
LTO-leden krijgen bij Univé 5 procent korting op hun reisverzekering. Kijk voor meer informatie op www.unive.nl/lto.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer