Hagelkanon mag knallen

Borsele - De hagelkanonnen van negen fruittelers in gemeente Borsele mogen blijven knallen, totdat de rechter een uitspraak doet in een bodemprocedure tegen die hagelkanonnen.

Dat heeft de voorzieningenrechter in Breda deze week bepaald. De rechter wees daarmee het verzoek af van stichting Behoud de Zak van Zuid-Beveland (BZZB), die wilde dat de gemeente de vergunning voor die hagelkanonnen zou schorsen tot de rechter uitspraak doet in de bodemprocedure.
De BZZB had overigens de schorsing aangevraagd van de vergunning van één teler, omdat dit voor de BZZB goedkoper is dan voor negen telers.
De voorzieningenrechter oordeelde dat de belangen van de fruittelers groter zijn dan van de stichting, die zegt dat ‘rust in het gebied’ haar doel is. De negen fruittelers hebben al een aantal jaren goede ervaringen met de hagelkanonnen. Die werken gemiddeld zestien keer per seizoen een korte tijd per keer tegen hagel.
Jurist Marc Mol van ZLTO, die de fruittelers bijstaat, is blij met de uitspraak. De kanonnen kunnen nu waarschijnlijk dit hele seizoen gewoon worden gebruikt.
De rechter doet vermoedelijk komende herfst uitspraak in de bodemprocedure. Eerst wint hij nog advies in van de StAB, de onafhankelijke instantie die de bestuursrechter voorziet van informatie in complexe technische zaken. Partijen kunnen daar ook nog op reageren.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    10° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
Meer weer