Grasland voor bollen blijft lastig

Staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken wil de regels van de derogatie niet veranderen om meer mogelijkheden te bieden voor verhuur van grasland voor de bollenteelt.

Arno de SnooHet huren van land voor de bollenteelt is er niet gemakkelijker op geworden. De melkveewet (zie kader) en het aangescherpte percentage grasland voor derogatie zijn daar belangrijke oorzaken van.
Melkveehouders moeten 80 procent van hun land als grasland houden om voor de derogatie in aanmerking te komen. Voorheen was dat nog 70 procent.
Na jaren van aandringen door de bollensector, ondersteund door LTO Nederland, is het ministerie van Economische Zaken met regels gekomen die bollentelers en melkveehouders meer ruimte moeten geven om land te huren en verhuren.
Die ruimte houdt in dat bollentelers grasland kunnen huren en dat kunnen scheuren in juni of juli. Dat geeft de melkveehouder de mogelijkheid om nog twee sneden van het land te halen voordat het geploegd wordt. Als het land gescheurd is, kan de bollenteler Tagetes (afrikaantjes) telen als een natuurlijke bestrijding van het wortellesieaaltje.

Overtreding

Probleem is daarbij wel dat het grasland niet meer mag worden meegeteld voor de derogatie van de melkveehouder. Doet de veehouder dat wel, dan is hij in overtreding. En dat weerhoudt veel melkveehouders ervan om hun land te verhuren.
‘De oplossing van het ministerie is dus maar een halve oplossing’, zegt André Hoogendijk van de Koninklijke Algemeene Vereeniging voor Bloembollencultuur (KAVB).
Om het probleem op te lossen zou de teelt van Tagetes gelijkgesteld moeten worden aan de teelt van grasland, stelt Hoogendijk. ‘Dan kan de melkveehouder toch het land het gehele jaar als grasland beschouwen en dat ook opgeven in zijn Gecombineerde opgave.’
Tagetes is ook een stikstofbehoeftig gewas dat niet zorgt voor extra uitspoeling van nitraat. ‘Dat sluit dus prima aan bij de teelt van grasland’, geeft Hoogendijk aan.
De ChristenUnie kaartte de problematiek onlangs nog eens aan bij staatssecretaris Dijksma. De partij wil dat Tagetes in 2015 gedoogd wordt als grasland en dat er voor volgend jaar een definitieve oplossing wordt gevonden in overleg met de Europese Commissie.
Maar Dijksma zegt de regels voor derogatie niet aan te kunnen passen. Ze vindt dat ze met de toezegging om in juni of juli te mogen scheuren voldoende flexibiliteit heeft gegeven.

Metam-natrium

De teelt van Tagetes is ook een alternatief voor de ontsmetting van grond met metam-natrium. De ChristenUnie geeft ook aan dat een soepeler regeling rond de teelt van Tagetes een belangrijke bijdrage kan leveren aan de ontwikkelen van biologische grondontsmetting.
De KAVB hoopt dat de staatssecretaris alsnog in gesprek wil gaan met de Europese Commissie om de teelt van Tagetes gelijk te stellen aan grasland.
‘We zijn al in juni, dus als we voor dit jaar nog een oplossing willen, moet dat gesprek snel plaatsvinden’, zegt Hoogendijk. ‘Bij de muizenplaag was het ook mogelijk om snel te handelen, dus dat moet hier ook mogelijk zijn.’

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer