Geen steun voorvarkenshouderij

Het kabinet vraagt in het kader van de handelsverdragen geen specifieke aandacht voor de Nederlandse varkenshouderij bij de andere EU-lidstaten. Dat schrijft staatssecretaris Sharon Dijksma (EZ) in reactie op vragen van Tweede Kamerleden Lodders en Teeven (VVD).
De kosten van de Europese standaarden voor dierenwelzijn, milieu en gezondheid zijn 5 procent van de kostprijs. De hoge milieukosten van de Nederlandse varkenshouderij zijn een gevolg van de specifieke situatie in Nederland, schrijft Dijksma.
In 2013 was 19 cent per kilo geslacht gewicht toe te schrijven aan overheidsmaatregelen tegenover 7 á 8 cent in andere belangrijke lidstaten. Van die 19 cent hangt 13 cent samen met extra kosten die in Nederland moeten worden gemaakt om aan de Europese milieuregelgeving te voldoen. Die kosten vloeien voort uit een relatief hoge veebezetting en milieubelasting.
Dijksma schrijft dat tegenover de hogere kosten voordelen staan op het gebied van productie-efficiëntie, sector- en kennisinfrastructuur en de nabijheid van consumentenmarkten.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer