SecureFeed eerste kwartaal 355 meldingen

SecureFeed kreeg in de eerste vier maanden van 2015 in totaal 355 meldingen binnen. In geen van de situaties leidden de waargenomen bijzonderheden tot gevaar voor de voeder- en voedselveiligheid.

SecureFeed+eerste+kwartaal+355+meldingen
© SecureFeed

SecureFeed, dat sinds begin 2015 de diervoeder- en voedselveiligheid van voedermiddelen borgt, deelt meldingen in naar ernst van de situatie ofwel (mogelijke) impact op de diervoeder- of voedselveiligheid in drie categorieën: Signaal, Alert of Calamiteit.

Bij een Signaal gaat het vrijwel altijd om gekende risico's. Situaties die extra waakzaamheid en soms aanvullende maatregelen vereisen, classificeert SecureFeed als Alert. Als de situatie meer bedrijven of ketenschakels kan treffen, schaalt SecureFeed het in als Calamiteit.

308 signaal- melkdingen

In de eerste vier maanden van dit jaar kreeg SecureFeed in totaal 355 meldingen binnen. Er vielen 308 meldingen in de categorie Signaal, zoals DON (143 meldingen) en ZEA (133).

In de categorie Alert vielen 46 meldingen. Het betrof onder meer de aanwezigheid van de bacterie Salmonella in biologische zonnebloemzaadschilfers, in kool- en raapzaadschroot en in sojaschroot.

Twee keer werd in hooi het giftige plantje Herfsttijloos aangetroffen en twee keer in stro Chlooramfenicol: CAP, sporen van bacteriën die van nature in de bodem zitten.

Eén calamiteit

De eerste vier maanden classificeerde SecureFeed één situatie als calamiteit. Dat betrof de vondst in Franse voertarwe van chloropropham, een stof die wordt gebruikt als kiemremmer aardappelen.

Analyse van meer partijen van dezelfde herkomst leerde dat de contaminatie zich tot één vracht beperkte en dat het een puntbesmetting leek te zijn geweest.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer