‘Pootgoedcoöperaties meer focus geven’

Versluijs bezocht coöperaties van pootgoedtelers die zijn aangesloten bij de overkoepelende federatie CAPAD. Samen met pootgoedspecialist Frits Werkman ging ze het gesprek aan met de verschillende besturen.
“We probeerden vooral wat interactie te krijgen. Al snel bleek dat de bestuurders nog maar weinig ideeën hadden bij het keuren en prijzen van het pootgoed. Ze probeerden vooral de belangen van de kleinschalige telers te behartigen, terwijl bijvoorbeeld in- en verkoop van pootgoed veel meer zekerheid zou geven.”
Omdat Burundi rond de evenaar ligt hebben de telers 2 à 3 teelten per jaar. Toch blijft de hoeveelheid voor de meesten beperkt tot productie voor eigen gebruik.

Eén bulkproduct is één prijs

“Je ziet dat boeren met meer dan een hectare land aardappels gaan vermarkten. Maar vervolgens wordt alles in dezelfde periode op één grote hoop gegooid, zonder kwaliteitscontrole en dus voor een lage prijs”, stelt Versluijs.
Naast segmenteren is opslag een belangrijke factor om de marktkansen van de telers te verbreden. “Goed afdekken en zorgen voor voldoende ventilatie is het belangrijkste. Dan kunnen ze hun pootgoed en consumptie-aardappels op de markt brengen wanneer het aanbod klein is en de prijs dus hoger.”

In groter geheel denken

Naast gesprekken met bestuurders gingen Versluijs en Werkman regelmatig het land op om samen met de telers de percelen te beoordelen. “We hadden het dan vooral over bijvoorbeeld de plantafstand of onkruidbestrijding. Meer dan een schoffel en soms een rugspuit hebben ze niet, dus echt alles is handwerk.”
Toch liggen er wat Versluijs betreft genoeg kansen, als de boeren zelf maar gemotiveerd zijn. Tijdens een slotbijeenkomst met alle betrokken coöperaties hebben ze dat proberen over te brengen. “Wij raadden de coöperaties aan om in een groter geheel proberen te denken. Met een gezamenlijke in- en verkoop kunnen ze de telers meer zekerheid en een betere prijs bieden en dat motiveert natuurlijk. Dat vraagt wel een andere aanpak en ons advies was dan ook: pak het aan in deelprojecten en focus op wat eerst op te pakken.”

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    9° / 2°
    70 %
  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    11° / 2°
    50 %
Meer weer