Ruim acht jaar geleden waren Spaanse onderzoekers al in staat vlees op basis van DNA te herleiden. Over de mogelijkheden die dat bood, was de sector toen sceptisch. Partijen waren tevreden met het systeem van I&R waarmee het traject van primair bedrijf tot en met begin van de slacht goed herleidbaar is. DNA-tracering zou daar niet veel aan toevoegen.
In acht jaar tijd is er echter veel gebeurd en veranderd. Nederlandse consumenten interesseren zich in toenemende mate voor de oorsprong van vlees en willen eerlijkheid en transparantie.
‘In een keten moet waarheid worden verkocht en de basis moet vertrouwen zijn. Dat staat voorop en dan is DNA-tracering daarnaast een mooi middel om de herkomt te borgen. Dat zegt niets over de kwaliteit van het vlees, maar wel over de constantheid’, zegt Ronald Grondsma van de Vereniging van Keurslagers.
Ketenmanager Maurits Steverink sluit zich daarbij aan. ‘Consumenten kopen vlees op basis van perceptie en vertrouwen, maar ‘herkomst borging’ is wel een wezenlijk onderdeel dat hoort bij een concept.’
Albert Heijn heeft geen uitgesproken mening over DNA-tracering. De Zaandamse grootgrutter geeft aan ‘bekend te zijn met de techniek en de ontwikkelingen met interesse te volgen’.
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
John Deere Professionele zitmaaier / tuintrekker X940 54" maaidek (137cm) (HA) #27928
Gebruikt, € 16.449
-
Tierre 2.00 mtr klepelmaaier
2010, P.O.A.
-
Fendt 716 SCR Profi
2013, P.O.A.
-
John Deere - 6145R AP AT FH PTO
2016, € 87.500
Vacatures
Sales Adviseur - Melkveehouderij en Gemengd Bedrijf
VOSSEN LABORATORIES Int. B.V. - NL
Specialist gewasverzorging
Syngenta Seeds - Zeewolde
Medewerker Mechanisatie
Syngenta Seeds - Zeewolde
Docent-Onderzoeker Innovatieve Plantenteelt
Hogeschool Van Hall Larenstein - Leeuwarden
Deskundig lid voor de pachtkamer
Rechtbank Oost-Brabant - ’s-Hertogenbosch
Weer
-
Zondag11° / 1°30 %
-
Maandag10° / 0°20 %
-
Dinsdag10° / -1°20 %