Daling+gebruik+antibiotica+stagneert
Nieuws
© Janet Beekman

Daling gebruik antibiotica stagneert

De daling in het antibioticagebruik over alle diersectoren stagneert. Gerekend in dierdagdosering is het gebruik in 2014 gelijk aan het gebruik in 2013.

Alleen in de rundveehouderij is sprake van een duidelijke daling in het gebruik van antibiotica op basis van dierdagdosering. De daling met 19,7 procent noemt SDa een 'prestatie van formaat'. Het gebruik in die sector was al laag, terwijl de spreiding tussen bedrijven klein is.

In de andere sectoren zijn de dalingen in dierdagdosering geringer. De varkenssector verlaagde het gebruik met 4,4 procent. De kalverhouderij met 1,6 procent. Ten opzichte van 2009 daalde het gebruik met 56,2 procent bij zeugen/biggen, 49,9 procent bij vleesvarkens en 37,4 procent bij vleeskalveren.

Andere middelen

Bij vleeskuikens steeg het gebruik ten opzichte van 2013 met 21,1 procent en die bij kalkoenen met 4,9 procent. De pluimveesector zelf meldt over afgelopen jaar een daling van het gebruik. Het expertpanel schrijft het verschil toe aan een verschuiving in de gebruikte middelen.

Ten opzichte van referentiejaar 2009 daalde het gebruik in de pluimveehouderij tot en met 2014 met 57,1 procent.

Kritische middelen

In de veehouderij is het gebruik van derde en vierde generatie antibiotica teruggebracht naar minder dan 0,5 kilo. SDa geeft aan dat het streven om in de veehouderij voor de mens kritische antibiotica niet meer te gebruiken, door de sector goed is opgepakt.

Anders ligt dat bij de niet gemonitorde diergroepen, waaronder onder meer geiten, konijnen, gezelschapsdieren en paarden vallen. SDa gaat daar het gebruik van antibiotica bij de niet gemonitorde diergroepen in kaart brengen.

Kilo's antibioticum

Uit cijfers van het Fidin blijkt dat de totale veterinaire verkoop van antibioticum in kilo's in 2014 ten opzichte van 2013 daalde met 4,5 procent. Ten opzichte van het referentiejaar 2009 bedraagt de daling 58,1 procent.

SDa Diergeneesmiddelen presenteerde vanmiddag de jaarrapportage met trends en benchmarken voor bedrijven en dierenartsen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  20° / 10°
  60 %
 • Maandag
  18° / 12°
  30 %
 • Dinsdag
  15° / 10°
  70 %
Meer weer