Hagel geeft schade in fruit

Verzekeraar OFH in Zoetermeer heeft deze week zo’n veertig meldingen binnengekregen van hagelschade.

Ze komen vooral vanuit het zuidwesten en midden van het land. Het lijkt erop dat de hagel in een band vanaf Zeeuws-Vlaanderen via de Zuid-Hollandse eilanden en West-Brabant richting West-Betuwe, Utrecht en Flevoland over het land is getrokken.
Volgens Pietjan Visser van OFH is het schadebeeld wisselend; van licht tot zwaar, afhankelijk van het stadium van de vruchtzetting. Over de grootte van de schade kan hij nog niets zeggen. ‘We hopen op herstel voor de oogst. Het herstelvermogen van de Conference-peer is bijvoorbeeld groot’, zegt hij.
OFH heeft het minder druk dan vorig jaar. In vergelijking met de eerste vijf maanden van 2014 zijn dit jaar minder meldingen van schade binnengekomen. ‘Vorig jaar zaten er pittige buien tussen’, vertelt Visser. ‘Toen was de bloei ook vroeger.’

Kleine vruchtjes

Vanuit de Betuwe vertelt fruitspecialist Arie van Horssen van Alliance Fruit dat hij al op verschillende bedrijven hagelschade heeft gezien. ‘Het varieert van alleen schade aan blad tot kleine vruchtjes die geraakt zijn of volledig afgeslagen.’
Van Horssen adviseert fruittelers om na een hagelbui zo snel mogelijk te spuiten met een fungicide om wondjes af te dekken. Verder vermoedt hij dat de hagelschade in combinatie met de lage temperaturen extra rui kan veroorzaken.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    11° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 4°
    30 %
Meer weer