LTO+Energie+over+op+Duitse+zonnepanelen
Nieuws
© Douwe Korting

LTO Energie over op Duitse zonnepanelen

LTO-leden die meedoen met Vraagbundeling Zonnepanelen krijgen voortaan Duitse zonnepanelen geleverd. De Duitse panelen zijn prijstechnisch interessanter dan de Chinese zonnepanelen die tot nu toe werden geleverd.

Deelnemers aan Vraagbundeling Zonnepanelen kregen voorheen via leverancier Tenten Solar zonnepanelen van een fabrikant uit China. Door een EU-heffing, die in de zomer van 2013 werd ingesteld voor Chinese panelen, zijn zonnepanelen gemiddeld duurder geworden. Ook de dollarkoers ten opzichte van de euro zorgt voor onzekerheid over de prijs van dergelijke panelen.

Nieuwe offertes

Reden voor LTO Energie om verschillende leveranciers van zonnepanelen, waaronder Tenten Solar, te vragen om nieuwe offertes van verschillende fabrikanten. ‘Er is veel competitie in deze markt’, weet Wouter Veefkind van Projecten LTO Noord.

‘Steeds weer kijken wij wat de beste partij is om zaken mee te doen. Dat is opnieuw Tenten Solar, die met Duitse zonnepanelen van fabrikant Heckert Solar meer zekerheid biedt wat betreft de prijs. Tenten Solar heeft het beste aanbod voor LTO-leden, zowel wat betreft prijs en leveringszekerheid als ook kwaliteit en service.’

Betrouwbare partij

Duitse panelen waren enkele jaren geleden nog duurder dan Chinese panelen, maar dat verschil bestaat niet meer. ‘Heckert Solar staat bekend als een betrouwbare Duitse partij, met een solide financiële huishouding’, stelt Veefkind.

De efficiency van zonnepanelen neemt nog steeds toe, er komt steeds meer ‘stroom uit een paneel’. De panelen van Heckert Solar kennen momenteel een module-efficiency van 16 procent. Met de prijs van zonnepanelen kan Vraagbundeling Zonnepanelen nog steeds voordeel bieden, ondanks de flink gedaalde kostprijs in de afgelopen jaren, aldus Veefkind.

Vraagbundeling Zonnepanelen is een gezamenlijk initiatief van LTO Noord, LLTB, ZLTO, Projecten LTO Noord, LTO Energie en MKB Adviseurs Food & Agri.

Weer

 • Vrijdag
  21° / 9°
  10 %
 • Zaterdag
  23° / 13°
  35 %
 • Zondag
  25° / 16°
  40 %
Meer weer