Solar+Freezer+verwarmt+stal+met+ijs
Nieuws
© prismafilter

Solar Freezer verwarmt stal met ijs

De warmte die bij ijsvorming wordt onttrokken, is prima in te zetten voor het verwarmen van de stal. Dat is het principe van de Solar Freezer van Prismafilter, die deze week als noviteit op de LIV in Venray staat.

De Solar Freezer werkt volgens het principe van een koelkast: door warmte te onttrekken de binnenkant van de koelkast komt er aan de achterkant warmte vrij.

Prismafilter gebruikt daarbij een 'warmtebuffer', een grote zak water. Het water kan met een speciale warmtepomp tot onder het vriespunt afgekoeld worden. Het systeem maakt gebruik van het principe dat de er bij de overgang van water naar ijs ontzettend veel energie vrij komt.

Het ijs in de warmtebuffer wordt weer afgedooid met behulp van warmte die vrijkomt uit bijvoorbeeld stalventilatie en/of zonnepanelen voor warm water. De Solar Freezer slaat daarmee energie op in water.

Koeling

Het is ook mogelijk om met het systeem te koelen. De Solar Freezer is flexibel, sterk en makkelijk te plaatsen. Eventuele bronboringen en dus ook vergunningen zijn niet nodig.

'Het systeem is een gesloten systeem waardoor het rendement hoog blijft', stelt een woordvoerder van Prismafilter.

Weer

 • Zondag
  23° / 8°
  10 %
 • Maandag
  27° / 12°
  10 %
 • Dinsdag
  24° / 12°
  0 %
Meer weer