Zonnepark+Sunny+Eggs+bij+rechter
Nieuws
© Douwe Korting

Zonnepark Sunny Eggs bij rechter

LTO Noord steekt een stokje voor de plannen van een pluimveehouder in Hagestein. Sunny Eggs, een zonnepark in agrarisch gebied, ziet de boerenorganisatie niet zitten.

Omdat vanuit Europese regelgeving 50 procent van de vrije uitloop voorzien moest worden van bescherming en beschutting van zijn biologische kippen, leek een zonnepark op zijn pluimveeareaal in Hagestein ten oosten van de A2 een ideale oplossing.

Het park zou laten zien dat een biologische pluimveehouderij prima samengaat met energieproductie. Het volledige landbouwareaal zou behouden blijven en krijgt zelfs een toegevoegde waarde.

In beroep

Toch ligt het conceptplan nu bij de rechter. Onder andere LTO Noord tekende beroep aan. Het plan is in strijd met het provinciaal beleid. ‘Eerst de daken vol’, stelt Andries Middag, LTO Noord-adviseur regio West.

Daarnaast gaat het in tegen de vier kernkwaliteiten van het Groene Hart, de regio waarin de pluimveehouderij zich bevindt. Zo tasten de bouwwerken en landschappelijke inpassing de openheid en het weidekarakter aan.

Ook draagt het initiatief niet bij aan een divers landschap en worden rust en stilte, onder andere door brommende transformatoren en de weerspiegeling van de panelen, aangetast. Ook is er geen toetsing geweest wat betreft overstromingsrisico’s, terwijl het perceel zich in een overstroombaar gebied bevindt.

Slecht onderbouwd

Tot slot stelt LTO Noord dat de koppeling tussen de agrarische en energetische functie ontbreekt binnen het plangebied. ‘Het zijn vooral mooie voornemens’, stelt Andries Middag. ‘Maar het plan is slecht onderbouwd. Het kan zomaar zijn dat er na een jaar alleen maar 7,5 hectare zonnepanelen in het land liggen zonder kippen.’

Eerst de daken vol, is het uitgangspunt van LTO Noord. ‘Lege daken en volle akkers zien wij niet zitten. Agrarisch gebied is het laatste waar we zonnepanelen willen.’

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  27° / 11°
  10 %
 • Dinsdag
  22° / 11°
  0 %
 • Woensdag
  30° / 12°
  20 %
Meer weer