‘Je moet altijd blijven vernieuwen’

Voor het winnen van de prijs voor Agrarisch Ondernemer 2015 - de uitreiking van de prijs was op 26 maart - zijn de broers getipt door hun vader en een vriend. ‘Je kunt als ondernemer niet achteroverleunen, maar moet altijd blijven vernieuwen. We willen onze omzet vergroten door enerzijds de kwaliteit en de kostprijs van onze producten te verbeteren en anderzijds waarde toe te voegen’, vertelt Vereecken.
‘Zo hebben we een nieuwe laadbak besteld met zonnepanelen, waarop de koelmotor draait. De zon koelt ons fruit als het ware. We zijn nu nog op zoek naar een bijpassende vrachtwagen, die zowel zuinig moet zijn als prettig moet rijden voor de chauffeur.’
Peter Vereecken is verantwoordelijk voor de transportplanning, het klantcontact, de fruitverwerking en de sapproductie; Leander houdt zich bezig met de teelt, de koeling en het personeel. Het bedrijf telt 48 hectare en heeft zo’n twintig vaste medewerkers, onder wie twee Wajongers, die al meer dan vijftien jaar in dienst zijn. Negen maanden van het jaar zijn er nog tijdelijke krachten in dienst, variërend van twintig tot 120 man.
Vereecken Fruit is samen met negen andere fruittelers initiatiefnemer geweest voor Service2Fruit, de digitale marktplaats voor fruit die in 2012 is gestart. ‘Het unieke is dat je zeker weet dat je geld voor je producten ontvangt. Omdat we werken met een derdengeldenrekening, heeft ook de koper zekerheid achter de hand, mochten kwekers niet de genoemde kwaliteit leveren’, legt Vereecken uit.

Kwaliteitsnormen

‘We hebben Service2Fruit-kwaliteitsnormen opgesteld, waarbij een aanbieder zijn producten volgens bepaalde criteria rangschikt, zoals vruchtkleur, vorm, verruwing en beschadiging. Het is een transparant systeem dat ervoor heeft gezorgd dat telers beter op de hoogte zijn van de actuele marktprijzen. Tevens verruimt het de markt. Service2Fruit heeft momenteel negen man in dienst.’
Volgens de ondernemer is het koelen van peren ingewikkelder dan dat van appels. ‘Sommige appels kun je vrij gemakkelijk twaalf maanden goed houden in de koeling, bij peren is dat lastiger. Maar omdat uit Nederland en België de beste peren van de wereld komen, is het gunstig om het koelproces te verlengen’, vertelt hij.
‘Daarnaast is het zo dat peren warmte afgeven. Als je koelt, kun je met een warmteterugwininstallatie als het ware douchen met de warmte van de peren. Tijdens de uitreiking van de prijs is daar een soort cabaretact van gemaakt, waarbij de ene figuur zei: ‘Hé Kees, ik ga even douchen’ en de andere: ‘Dat kan niet, want de peren zijn op.’ Natuurlijk geeft één peer weinig warmte af, maar met een paar miljoen peren heb je zulke grote aantallen dat je de warmte kunt gebruiken om te douchen, koffie te zetten et cetera.’
Na het koelen sorteren de medewerkers de appels en peren in drie klassen. Klasse 1 is voor export en supermarkten. Klasse 2 heeft schade op de schil en is bestemd voor grootkeukens, bakkerijen en de horeca, nadat machines het fruit hebben geschild en in stukjes gesneden. Klasse 3 is te klein, te groot of misvormd. Samen met de schillen en de klokhuizen maakt het bedrijf daar fruitsap van.
Vereecken Fruit had al 1 en 0,2 liter in statiegeldflessen, maar sinds 26 maart ook 75cl-flessen en nieuwe Bag-in-Box 5 literverpakkingen. ‘We wilden ons onderscheiden met de doos en deze herkenbaar maken. Daarvoor heb ik eerst tien verschillende pakken van concurrenten bekeken’, legt Vereecken uit.

Terug naar basis

‘Om terug te gaan naar de basis heeft de doos een kartonkleur. We hebben afbeeldingen van doorgesneden fruit op de buitenkant gezet, omdat consumenten dat aantrekkelijker vinden dan hele appels of peren. Zo kunnen kinderen het ook herkennen.’
Het sap zit in een plastic zak, die in de doos zit. Door een uitgestanst gat in de doos komt de schenktuit naar buiten. Het is verkrijgbaar in allerlei fruitcombinaties, is lang houdbaar en bestemd voor boerderijwinkels.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer