Klaver+nieuwe+leider+GroenLinks
Nieuws
© NVT

Klaver nieuwe leider GroenLinks

Fractievoorzitter van GroenLinks Bram van Ojik verlaat de Tweede Kamer. Hij wordt opgevolgd door zijn fractiegenoot Jesse Klaver.

Van Ojik heeft dat dinsdag in een brief aan de partijleden meegedeeld. Hij vindt dat er een nieuwe fase is aangebroken voor GroenLinks en daar horen volgens hem nieuwe mensen bij.

De fractie heeft Jesse Klaver gekozen als nieuwe fractievoorzitter. Rik Grashoff volgt Van Ojik op als Kamerlid. Hij zat al eerder in de Tweede Kamer. De fractie telt vier leden.

Van Ojik vindt dat hij vertrekt op een moment dat zijn partij er goed voorstaat. In 2012 werd hij onverwacht fractievoorzitter nadat GroenLinks flink had verloren.

'Vanaf de eerste dag heb ik, met steun van heel veel anderen, mijn uiterste best gedaan om dat vertrouwen in GroenLinks te herstellen. Dat is gelukt', schrijft hij. Hij wijst erop dat meer kiezers weer op GroenLinks stemmen.

Om GroenLinks als fractie nog meer inhoudelijk te versterken, is volgens Van Ojik een lange adem en een ononderbroken inzet van belang.

Daarom wil hij zelf plaatsmaken. Van Ojik heeft er vertrouwen in dat GroenLinks onder leiding van Klaver een nieuwe stap zal zetten.

De partijleden mogen later in een referendum aanwijzen wie de nieuwe partijleider en lijsttrekker wordt van GroenLinks.

Van Ojik weet nog niet wat hij nu gaat doen.

Profiel Jesse Klaver

Opleiding

Klaver haalde zijn vmbo-diploma op de middelbare Vrije School in Prinsenbeek.

Daarna studeerde hij social work aan de Avans Hogeschool in Den Bosch en begon hij een pre-masteropleiding politicologie aan de Universiteit van Amsterdam.

Opleiding

In zijn studententijd werd Klaver voorzitter van DWARS, de jongerenorganisatie van GroenLinks.

Vervolgens ging hij aan de slag als voorzitter van vakbond CNV Jongeren. In die hoedanigheid werd hij in 2009 het jongste lid ooit van de Sociaal Economische Raad (SER).

Klaver is al meer dan tien jaar lid van GroenLinks. Ruim vijf jaar geleden werd hij door Femke Halsema gevraagd zich te kandideren voor het lidmaatschap van de Tweede Kamer.

Van 2010 tot 2012 was Klaver woordvoerder Onderwijs en Sociale Zaken, de afgelopen jaren woordvoerder Financiën, Onderwijs, Europa, Landbouw en Natuur.

Bijzonderheden

Klaver (getrouwd en vader van een zoontje) is 29 jaar, één jaar jonger dan Hans Wiegel toen die fractievoorzitter van de VVD werd in 1971.

In april van dit jaar nam hij het voortouw bij het verzet in de Tweede Kamer tegen de hoge salarissen van bankiers.

In een uitzending van Brandpunt noemde presentator Fons de Poel, in een item over ABN AMRO, Klaver een 'snotneus'. De Poel stopte als presentator van het programma.

ANP

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  17° / 8°
  15 %
 • Zaterdag
  15° / 11°
  70 %
 • Zondag
  15° / 9°
  70 %
Meer weer