Samenwerken

Samenwerken
©

De coalitiebesprekingen voor de colleges van Gedeputeerde Staten (GS) in Zeeland en Noord-Brabant hebben een andere wending genomen dan kort na de verkiezingsdag van 18 maart werd verwacht. Waar de voortzetting van de coalities het meest voor de hand lag, zien we in beide provincies dat dit vandaag de dag niet van zelfsprekend is.
In Noord-Brabant gaan de besprekingen vooralsnog verder zonder het CDA en zal waarschijnlijk geen gedeputeerde leveren en dus in de oppositiebanken belanden. Dat is wennen voor de partij die sinds mensenheugenis deelnam aan het provinciebestuur.
In Zeeland is na het indringende debat over de aanleg van de Sloeweg de positie van het CDA in een nieuw college eveneens onderwerp van gesprek in de media en op het provinciehuis.
De besprekingen in Zeeland en Noord-Brabant zullen hoe dan ook meer tijd vragen dan verwacht. Of eind mei de nieuwe colleges geïnstalleerd kunnen worden, mogen we gevoeglijk aannemen dat dit niet het geval is. Ondertussen wachten wij rustig af.
Opvallend is dat de media ons de afgelopen week benaderden met de vraag of ZLTO het erg vindt dat ‘boerenpartij CDA’ niet meer meedoet. Steevast is mijn antwoord geweest dat we als ZLTO met elke coalitie kunnen samenwerken. Het was immers al jaren praktijk dat we voor het ene punt beter ‘over links’ ons doel konden bereiken en voor het andere punt beter ‘over rechts’. De kleur van de nieuwe colleges is steeds minder belangrijk.
Voor boeren en tuinders zijn duidelijkheid en collegeakkoorden die ondernemers ruimte geven om op hun eigen manier en tempo de milieu- en duurzaamheidsdoelen te realiseren, belangrijker dan de samenstelling van het college van GS. Samenwerken kunnen wij met elk college. Dat zit in ons DNA opgesloten.

Hans Huijbers

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer