Voorschot maart daalt heel licht

De berekende voorschotmelkprijzen komen in maart uit op gemiddeld 31,76 euro per 100 kilo standaardmelk. Dat berekende Willem Koops van ZuivelNL voor de maandelijkse melkprijsvergelijking in opdracht van LTO-vakgroep Melkveehouderij.

René LuijmesHiermee daalden de berekende voorschotmelkprijzen van maart met 0,12 euro ten opzichte van februari. Ten opzichte van maart vorig jaar is dit een daling van 8,51 euro. Dit komt neer op circa 21 procent.
Volgens Koops hebben de meeste zuivelondernemingen de melkprijzen niet gewijzigd. De Fransen verlaagden hun melkprijzen iets: van -0,2 tot - 0,7 euro. ‘Maar dat komt overeen met de seizoensmatige aanpassingen in voorgaande jaren. Ook de daling van de melkprijs van het Finse Hämeenlinnan Osuusmeijeri is seizoensgebonden’, licht de zuivelspecialist toe.

Prijsstijgingen

Tegenover de daling van de melkprijzen bij de Belgische zuivelcoöperatie Milcobel (-1 euro) en het Britse zuivelbedrijf Dairy Crest (- 1,2 euro) is er ook positief nieuws te melden. Alois Müller (1 euro) uit Duitsland en Royal FrieslandCampina (2,4 euro) deden hun melkprijzen omhoog.
‘De relatief forse stijging van de melkprijs van FrieslandCampina komt door een correctie van circa 1,75 euro door te laag ingeschatte melkprijzen van de referentiebedrijven in januari’, stelt Koops.
De berekende melkprijs van Arla zal in april stijgen met 1,55 euro per 100 kilo melk. De Scandinavische zuivelonderneming houdt haar berekende voorschot in mei gelijk.
De melkprijzen van Royal FrieslandCampina dalen in deze maanden wel: - 0,73 euro per 100 kilo in april en -1,24 euro in mei.

Zwitserland

De Zwitserse zuivelonderneming Emmi verlaagde haar berekende melkprijs. Melkveehouders in dit land dragen via een verplichte inhouding op hun melkgeld gezamenlijk bij aan de export van zuivel.
Doordat de Zwitserse Nationale Bank de vaste koppeling tussen de euro en de frank in januari heeft losgelaten, is de Zwitserse frank fors in waarde gestegen. Dus is het duurder voor landen om producten uit Zwitserland te betrekken. ‘Dit heeft met name negatieve gevolgen voor de export van kaas’, zegt Koops.
De daling van de melkprijs in nationale valuta is volgens de zuivelanalist veel groter dan de berekende melkprijzen in euro’s laten zien. ‘De omrekening vindt plaats op basis van een veellagere waarde van de euro, ofwel meer euro’s per frank.’

Niet-eurolanden

Het voorgaande geldt in meer of mindere mate ook voor de berekende melkprijzen van alle niet-eurolanden. Zo bedraagt de berekende melkprijs voor de Verenigde Staten in maart 35,64 euro per 100 kilo.
‘Als deze melkprijs berekend zou zijn op basis van de eurokoers van een jaar eerder, in maart 2014, dan zou deze 22 procent lager zijn, namelijk 27,95 euro per 100 kilo’, vertelt Koops.
De berekende voorschotmelkprijzen waren in februari 2015 ten opzichte van januari dit jaar gedaald met 0,21 euro. De meeste zuivelondernemingen wijzigden hun melkprijzen toen niet ten opzichte van de maand ervoor.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    10° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
Meer weer