Goodijk test Dutzi frontwoeler

Firma Goodijk in Sexbierum bekijkt of de Dutzi FTL frontdiepwoeler in combinatie met de Dutzi KR grondfrees een alternatief is voor ploegen. Van importeur Kruse Ootmarsum kreeg Goodijk onlangs een demonstatiemachine.

Han Reindsen‘Een paar weken geleden zag ik een artikel over de machine in Nieuwe Oogst’, vertelt Wiebe Goodijk. ‘We hebben toen contact opgenomen met Kruse. Omdat we de afgelopen winter geen vorst hebben gehad, wil ik kijken of de combinatie van Dutzi een alternatief is voor ploegen.’
Met de Dutzi FLT frontdiepwoeler bewerkt Goodijk de grond zo’n 25 centimeter diep. De Dutzi KR grondfrees werkt de gewasresten in de grond en zorgt voor verdichtingsvrije verkruimeling. Een wals zorgt voor versteviging van de grond.
Op de met de Dutzi bewerkte percelen gaat Goodijk onder ander broccoli en sjalotten telen. Bij de sjalotten wil Goodijk een deel van het perceel bewerken met de Kongskilde Paragrubber. In de loop van het seizoen wordt gekeken naar eventuele verschillen.
De FLT frontdiepwoeler en KR grondfrees zijn ontworpen door Franz Kollitsch van Rodutec in Ubstadt-Weiher, tussen Mannheim en Stuttgart. Hij zocht een oplossing voor de slechte bodemstructuur van veel percelen, vaak veroorzaakt door te intensieve grondbewerking.
‘Je moet de bodem niet meteen na de grondbewerking bekijken. Dat zegt niets over de kwaliteit van de bewerking. Bij Goodijk moet je na twee à drie weken weer eens gaan kijken. Dat zegt veel meer’, stelt Kollitsch.
Door met de Dutzi FLT te woelen, breekt de bodem open zonder de grond te vermengen en de bodemlagen te keren. De Dutzi KR grondfrees met horizontale tandenrotor legt de grond vrij grof weg, waardoor regen minder schade kan toebrengen.
De Dutzi FLT bestaat uit een rij in diepte verstelbare schijfkouters die de bodem voorsnijden. Daardoor kunnen de woelertanden makkelijker door de grond worden getrokken, slijten de tanden minder snel en gaan gewasresten niet stropen.
De vorm van de beitels van de woelertanden geven de Dutzi FLT een specifieke werking. De beitels zorgen voor breuklijnen naar boven en naar beneden. Dat zorgt voor meer opslagmogelijkheden van water, wat de gewasgroei ten goede komt.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer