Waterzuivering Aqua Reuse is geopend

Het innovatieve waterzuiveringssysteem AquaReUse in Bleiswijk is donderdag feestelijk geopend met een bezoek aan de installatie en een watersymposium bij Wageningen UR Glastuinbouw in Bleiswijk.

Waterzuivering+Aqua+Reuse+is+geopend
© Koen van Wijk

Aqua Reuse is een innovatieve installatie waarmee het geloosde proceswater van 85 hectare moderne glastuinbouw in de Bleiswijkse Overbuurtse polder gezuiverd en weer geschikt wordt gemaakt voor hergebruik als gietwater.

Het procedé bestaat uit twee delen: water zuiveren en dit weer als geschikt water terugleveren aan de aangesloten telers. De distributie van het gietwater is nog niet in werking.

Distributie

'We verwachten dat dit de komende weken gaat starten. Dit onderdeel kon niet eerder gereed komen in verband met vergunningen en financering', vertelt projectleider Wouter den Hengst van Waterschap Schieland en Krimpenerwaard.

De vereniging van aangesloten telers moet eerst de kwaliteit van het gietwater beoordelen en goedkeuren.

Belangstelling

De waterzuivering en -opslag biedt meerdere voordelen voor de tuinders, maar helpt ook overheden zoals provincies en waterschappen bij het realiseren van de waterrichtlijnen.

Het water is van hoge kwaliteit en kan in de glastuinbouw dienen als gietwater, naast regenwater. Er is inmiddels belangstelling vanuit de hele wereld voor het systeem dat vooral voor droge gebieden een oplossing voor de waterschaarste kan bieden.

Het systeem van Aqua Reuse is ontwikkeld door milieu adviesbureau Aqua Terra Nova.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer