Korstvorming%3A+overzaai+1%2E000+hectare+bieten
Nieuws
© eigen foto IRS

Korstvorming: overzaai 1.000 hectare bieten

Door korstvorming moeten akkerbouwers ruim 1.000 hectare bieten overzaaien, meldt Suiker Unie.

Het probleem doet zich vooral voor in Groningen en Oostelijk en Zuidelijk Flevoland. Ook in Zuidoost-Nederland zijn bieten vanwege de korst overgezaaid.

'We denken dat akkerbouwers ruim 1.000 hectare moeten overzaaien en dat is veel. Het kan nog meer worden, maar dat is moeilijk te voorspellen', zegt Gert Sikken, directeur agrarische zaken bij Suiker Unie.

Slempgevoelige grond

Korstvorming is een probleem dat zich voordoet op slempgevoelige zavel-, klei- en lössgronden. 'De problemen doen zich dit jaar vooral voor bij bieten die rond 20 maart zijn gezaaid', weet Sikken.

Door de korstvorming is er op veel percelen sprake van een ongelijke of onvoldoende stand. 'Onder de veertigduizend planten per hectare is echt problematisch en dan moet je overzaaien', zegt hij.

Voldoende planten

Veel percelen die in de week van 16 tot en met 21 maart zijn gezaaid, hebben uiteindelijk voldoende planten. Gemiddeld zo'n vijftig- tot zeventigduizend.

Sikken: 'Bij vijftig- à zestigduizend planten en een redelijke verdeling van de planten is het de vraag of je moet overzaaien. Vaak is er bij korstvorming echter geen sprake van goede verdeling'.

Of overzaaien loont, hangt van de zaaidatum en van het plantaantal af. Overzaaien brengt extra kosten met zich mee en geeft een korter groeiseizoen.

Weer

 • Zondag
  22° / 11°
  10 %
 • Maandag
  25° / 11°
  10 %
 • Dinsdag
  27° / 12°
  10 %
Meer weer