Pluimveehouders in voor concepten

ZLTO-leden vleeskuikenhouders willen graag meer gaan produceren binnen een concept, in de geest van de Kip van Morgen; als het maar op vrijwillige basis gebeurt.

Volgens ZLTO-pluimveespecialist Adrie van de Plas is de markt in beweging. Naast gangbaar pluimveevlees ligt er steeds meer pluimveevlees onder een duurzaam concept in het schap. ‘Bij veel supermarkten zullen over een tijdje gemiddeld genomen naast de gangbare kip, drie concepten in het schap liggen’, is zijn inschatting.
Meer pluimveehouders kiezen dus voor trager groeiende kuikens, met per vierkante meter minder kilo kip. Dit leidt ertoe dat de productie van pluimveevlees in Nederland afneemt, zo is zijn inschatting. ‘Maar omdat de slachterijen toch graag volle haken willen, vechten ze als het ware om elke kip en dat zal leiden tot een hogere prijs, ook voor het gangbare kuiken’, stelt Van de Plas.

Marktgedreven

Veel pluimveehouders staan positief ten opzichte van deze marktgedreven concepten, zo bleek woensdag weer. Aanvankelijk, toen de Volwaardkip de markt betrad, was nog sprake van enige scepsis, constateert Van de Plas. ‘Maar de vleeskuikenhouder van vandaag zit er positief in. Ondanks dat de Autoriteit Consument en Markt een stokje stak voor de Kip van Morgen.’
Op de ZLTO-Pluimveeavond is ook stil gestaan bij sectorpromotie. Die kan en moet beter, zo viel te horen. ‘Binnen de sector zijn verschillende organisaties actief. Ze richten zich óf op de promotie van pluimveevlees, óf op imago van de sector. Als het aan de pluimveehouders ligt, maken we een eind aan die versnippering en trekken we één lijn.’
Woensdag werd onder meer een vrijwillige bijdrage voor promotie genoemd. ‘Als ZLTO gaan we kijken wat de mogelijkheden zijn. Uiteraard nemen we het verzoek mee naar de landelijke vakgroep’, besluit Van de Plas.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    10° / 3°
    50 %
  • Donderdag
    10° / 3°
    20 %
  • Vrijdag
    11° / 4°
    70 %
Meer weer