Risico’s bespreken met werknemers

Stof in de stal, lawaai van krijsen-de biggen en voortdurend tillen. Werken in de varkenshouderij gaat gepaard met gezondheidsrisico’s. ‘Samen met werknemers uitgebreid doorspreken hoe het op de werkvloer gaat, maakt een groot verschil’, vindt projectleider Gerdien Kleijer van Projecten LTO Noord.

Michiel ElandsMedewerkers in de varkenshouderij kampen soms met stress als gevolg van slechte communicatie of resultaten. Daarnaast liggen bedrijfsongevallen altijd op de loer.
Met een nieuwe risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) heeft varkensfokkerij Van Beek in Lelystad de puntjes nog eens op de i gezet. Om het personeel te ontlasten, heeft het bedrijf een kadaverkar aangeschaft en zijn alle vaste personeelsleden aangemeld voor een gezondheidscheck.
‘Zo kunnen we ook het belang van het dragen van stofkapjes onder de aandacht brengen’, zegt varkenshouder Wilma van Beek. ‘Het werkt niet altijd even prettig, maar het is wel verstandig om goed beschermd de stal in te gaan’, voegt ze toe.

Verantwoordelijkheid

‘Zowel werkgever als werknemer heeft verantwoordelijkheid te nemen’, betoogt Van Beek, tevens bestuurslid van Stichting Kwalitatief Personeel in de Varkenshouderij (KPV).
Op de RI&E heeft de Flevolandse varkenshouder nog wel een punt van kritiek. ‘Het is bedacht door mensen achter een bureau. Laat iemand uit de praktijk meekijken naar de vragen. Dat maakt het invullen een stuk gemakkelijker.’
Nuttig is de inventarisatie wel, zo is de ervaring van Van Beek. ‘Het is goed om bewust gezond en veilig te werken. Routinematig sluipen er altijd werkzaamheden in die veiliger kunnen.’
Naast een gezondheidscheck verdient brandveiligheid meer aandacht, vindt Stichting KPV. ‘Voor de brandweer is het bijvoorbeeld waardevol om een plattegrond van een varkenshouderij te hebben’, vertelt Gerdien Kleijer.
Punten van zorg zijn er volop, zo heeft de projectleider van Projecten LTO Noord opgetekend tijdens bedrijfsbezoeken. In haar tijd als dierenarts heeft ze zelf ervaren dat je tijdens drukke werkzaamheden veiligheidsrisico’s makkelijk in de wind kunt slaan.
‘Dan liet ik mijn oordopjes in de auto liggen, terwijl ik bloed aftapte bij zeugen. Later ben ik geschrokken van het feit dat mijn gehoor flink achteruit is gegaan.’
Ook een moeizame werkrelatie kan klachten veroorzaken. ‘Op een bedrijf zag ik dat de ondernemer en het personeel niet rechtstreeks met elkaar spraken. Dat verhoogt stress en werkdruk’, vertelt Kleijer.
‘Ook een ondernemer die niet meedenkt met zijn werknemers, kan irritatie wekken. Het personeel is vaak net als de ondernemer erg bezig met de resultaten en minder met de effecten op hun gezondheid op de lange termijn’, zet de projectleider uiteen.
Ze vervolgt: ‘De pensioenleeftijd gaat omhoog, dus het is van groot belang dat mensen in goede gezondheid langer kunnen doorwerken. Dan kan het om kleine aanpassingen gaan die toekomstige klachten kunnen voorkomen, zoals wat vaker een rustmoment nemen of een wandeling buiten maken.’
De projectleider pleit verder voor een stevig gesprek tussen de varkenshouder en zijn personeel. ‘Zit iedereen goed in zijn vel? Zijn er aanpassingen in het werk mogelijk? Welke investeringen verlichten het werk? Zijn er reparaties nodig? Veel zal duidelijk worden als ondernemers echt doorvragen.’

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer