Holland op z’n mooist

Wie van de schoonheid van het landschap houdt, moet de prachtige tentoonstelling ‘Holland op z’n mooist’ gaan bekijken in het Haags Gemeentemuseum. Schilders van de Haagse School trokken er in de periode 1860-1900 op uit om het Nederlandse landschap op pakkende wijze vast te leggen. Op tientallen topwerken komt ons landschap letterlijk uit de verf, gestoffeerd met koeien en boerderijen en vormgegeven door eeuwenlang agrarisch gebruik. Zonder boeren geen cultuurlandschap.
Ruim driekwart van de burgers heeft (zeer) positieve gevoelens bij het platteland. Het maakt duidelijk dat boeren en tuinders meer dan gewone ondernemers zijn. Ze zorgen niet alleen voor het meest essentiële voor mens en dier, voedsel en groen, maar leveren er ook een mooi landschap bij.
Bij de opening van de expositie heeft staatssecretaris Sharon Dijksma (EZ) samen met Natuurmonumenten en de provincies een landschapsvisie aangekondigd. Zonder boeren en tuinders zal dat niet lukken. Een discussie over landschap zonder boeren en tuinders is als een Elfstedentocht zonder schaatsers!
De oplevende aandacht voor het landschap is ook een signaal richting kabinet, in het bijzonder de bewindslieden Lodewijk Asscher (SZW) en Eric Wiebes (Financiën). Beide voormalige Amsterdamse wethouders staan aan de lat voor het sociaal en fiscaal beleid.
Mijn advies aan hen: bezoek de expositie en ga vooral zelf óók de boer op. Ervaar in de praktijk dat agrarisch seizoenwerk geen ‘flexarbeid’ is. En constateer zelf dat een hervormd belastingstelsel niet compleet is zonder een land- en tuinbouwparagraaf. Ook dat houdt verband met een mooi landschap.

Albert Jan Maat

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer