‘Wij zijn niet van de brandweer’

Pireco brengt een reeks plantversterkende producten op basis van kruidenextracten op de markt die prima lijken te passen in geïntegreerde gewasbeschermingssystemen.

Haijo DoddeVan Garderen praat met passie over zijn bedrijf, zijn producten en over gewasbescherming in het algemeen. Hij richtte tien jaar geleden het bedrijf Pireco op, dat sinds 2008 is gevestigd in Lelystad. Daarvoor was Van Garderen boomkweker en volgens eigen zeggen altijd al gefascineerd in de oorzaken van de toenemende ziektedruk in de landbouw.
‘Ik ben tot de conclusie gekomen dat naast de bodem de symbiose tussen planten belangrijk is voor de balans in de natuur. Met andere woorden: planten versterken elkaar. Bij die symbiose spelen kruiden een belangrijke rol.’ Volgens Van Garderen leer je in de natuur veel door goed om je heen te kijken. Zo noemt hij het voorbeeld van vlierstruiken die veel in Flevoland staan en vaak vergeven zijn van de groene luis, behalve als er brandnetels in de buurt staan.
Met dergelijke informatie gaat Pireco vervolgens aan de slag. Van Garderen vertelt dat hij voor het voorkomen van luizen kruidenextracten maakt waarin brandnetels zijn verwerkt. ‘Als boomkweker ben ik jaren bezig geweest om een oplossing te vinden voor het probleem van bodemmoeheid bij rozen vanwege wortelknobbelaaltjes. Toen al was bekend dat de teelt van Tagetes ofwel afrikaantjes de aaltjespopulaties onderdrukken. Wij proberen als Pireco die symbiose tussen Tagetes en in dit geval de rozenplanten na te bootsen met een kruidenextract.’
Van Garderen legt uit dat er kruiden zijn die rechtstreeks werken op sommige ziekteverwekkers, veelal echter gaat het om een indirect effect. ‘Veel schimmels en insecten tasten zwakke planten aan. Zwakke planten ontstaan door monoculturen en door het oppompen van de gewassen met stikstof. Onze extracten maken planten sterker door bijvoorbeeld de wortelgroei te stimuleren. Dat kan onder meer met behulp van auxines.’

Rechtstreeks uit de natuur

Pireco ontwikkelt de extracten zelf en produceert ze ook in eigen beheer in de bedrijfsgebouwen in Lelystad. De gebruikte kruiden worden niet speciaal gekweekt, maar komen rechtstreeks uit de natuur. ‘De kruiden verzamelen we zelf of we laten bijvoorbeeld in een ver buitenland door anderen verzamelen’, aldus Van Garderen.
De input, het productieproces en de uiteindelijke extracten van Pireco worden jaarlijkse gecontroleerd en gecertificeerd door Control Union en daarmee ook opgenomen in de Skal-lijsten.
Voor akkerbouwers brengt Pireco producten op de markt voor de aanpak en beheersing van onder meer wortelvlieg en voor M. chitwoodi in aardappelen. Respectievelijk Tercol en Nemater zijn biologisch toe te passen, maar zijn ook effectief in combinatie met chemische middelen. Van Garderen laat proefresultaten zien van Proeftuin Zwaagdijk waaruit blijkt dat deze producten zich goed kunnen meten met de standaard bestrijdingssystemen.
Voor het introduceren van de kruidenextracten in met name de akkerbouw werkt Pireco sinds enkele jaren nauw samen met gewasbeschermingsfirma Profytodsd. De teeltspecialisten van deze firma adviseren steeds vaker de producten van Pireco voor toepassing in de praktijk.
‘Het is een geleidelijk proces. Het gaat uiteindelijk om het veranderen van een systeem. Akkerbouwers zijn nu nog gewend om acute problemen op te lossen. Dat kan niet met onze producten. We zijn nu eenmaal niet van de brandweer.’
Van Garderen voegt daaraan toe dat hij niets tegen het gebruik van chemie heeft in de gewasbescherming. ‘Voor mij is de bodem de basis; die moet op orde zijn. Bij onbalans kunnen we preventief bijsturen met kruidenextracten. Is er werkelijk correctie noodzakelijk, dan kan dat met chemische middelen.’

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 8°
    20 %
Meer weer