‘Verzilveren loopt soms vast op controleerbaarheid maatregel’

Binnen Proeftuin Natura 2000 Overijssel onderzochte maatregelen zijn pas echt bruikbaar als ze geschikt zijn voor de praktijk én meetellen bij het verkrijgen van een vergunning. Dit blijkt bij de intensieve veehouderij makkelijker te lukken dan bij de melkveehouderij.

Proeftuin Natura 2000 Overijssel spreekt over verzilveren als je een ammoniakreducerende maatregel mag gebruiken bij een aanvraag voor de Natuurbeschermingswetvergunning in Overijssel. ‘We hanteren drie criteria waaraan een maatregel dan moet voldoen’, zegt onderzoeker Gerard Migchels van Wageningen UR. Hij is intensief betrokken bij het verzilvertraject. ‘Het effect van een maatregel op de ammoniakreductie moet wetenschappelijk onderbouwd zijn. Vervolgens moet duidelijk zijn dat boeren er in de praktijk mee kunnen werken. En ten derde moet een maatregel te borgen en te handhaven zijn.’
Provincie Overijssel heeft in 2011 een Commissie van Deskundigen benoemd, die Gedeputeerde Staten adviseert over emissiearme technieken die ondernemers kunnen toepassen voor zover deze niet overeenstemmen met de RAV-lijst. De afdelingen vergunningverlening en handhaving van de provincie Overijssel beoordelen vervolgens of borgbaarheid en handhaafbaarheid van een maatregel voor hen werkbaar is. ‘Hier lopen we soms vertraging op’, zegt Migchels.
Binnen Proeftuin Natura 2000 Overijssel blijken voer- en managementmaatregelen voor de melkveesector moeilijker te onderbouwen dan voor intensieve bedrijven. ‘Dat komt door de complexiteit van een melkveebedrijf. Alles hangt daar met elkaar samen. Bij varkens- en pluimveebedrijven is dat heel anders. Je kunt daar prima controleren of een ondernemer zo’n maatregel wel of niet toepast.’ Hierdoor staan er op de lijst met verzilverde maatregelen (zie www.proeftuinnatura2000.nl) meer maatregelen voor de intensieve veehouderij dan voor de melkveehouderij.
Migchels: ‘We hopen in het vervolg van de Proeftuin meer maatregelen voor de melkveehouderij te kunnen realiseren. We willen verder onderbouwen dat het toepassen van voer- en managementmaatregelen op melkveebedrijven onder meer via BEX/BEA controleerbaar te maken is.’ De projectleiding van Proeftuin Natura 2000 Overijssel probeert ook de in Overijssel verzilverde maatregelen landelijk toepasbaar te maken. ‘De eerste zijn al bij RVO ingediend. We verwachten dat ze nog dit jaar opgenomen worden in de bijlage RAV van de Wet ammoniak en veehouderij.’

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

Meer weer