‘Meer tempo nodig met derivaten’

Het is de hoogste tijd dat banken de handen uit de mouwen steken bij het oplossen van problemen rond rentederivaten in het midden- en kleinbedrijf, vindt LTO Nederland-voorzitter Albert Jan Maat. ‘Ze moeten er veel meer werk van maken.’

Jan van LiereMaat zegt dat in een reactie op het dinsdag verschenen rapport van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). De AFM stelt onder meer vast dat de banken vorig jaar te weinig vaart hebben gemaakt met de herbeoordeling van de in het mkb uitgegeven rentederivaten.
Zes banken moeten ongeveer 17.600 rentederivaten, die lopen bij 14.316 mkb-ondernemingen, herbeoordelen om te zien of de dienstverlening passend en zorgvuldig is geweest. Eind 2014 was 55 procent van de dossiers van kwetsbare klantgroepen herbeoordeeld en ongeveer 15 procent van het totaal.
De AFM vindt dat banken verder hadden moeten en kunnen zijn. De banken hadden aanvankelijk toegezegd eind 2014 de herbeoordeling van alle contracten van kwetsbare klantgroepen afgerond te hebben. Die hebben ze nu in het eerste kwartaal van 2015 afgerond.
De kwaliteit van de herbeoordelingen is aanmerkelijk verbeterd en is op dit moment over het algemeen voldoende. Dat geeft volgens de AFM het vertrouwen dat de banken de herbeoordeling op een goede wijze zullen afronden.
Maat vindt het geen goed teken dat de AFM blijkbaar wake-upcalls moet geven om het tempo erin te krijgen bij de banken. ‘Het is nu zaak dat ze de problemen rond de rentederivaten serieus nemen en ook oplossingen bieden.’
De AFM geeft geen oordeel over de tot nu toe geboden oplossingen. Daarvan zijn er te weinig aangeleverd. Ook dat stemt de LTO Nederland-voorzitter zorgelijk. ‘Banken die er prat op gaan ‘partner’ te zijn van de ondernemers, horen hun zorgplicht tegenover die ondernemers waar te maken. Ik betreur het dat het tempo niet hoger ligt.’
De Rabobank heeft al gemeld de rest van dit jaar nog nodig te hebben om de aanvullende herbeoordeling uit te voeren voor zo’n 6.700 mkb-klanten met een rentederivaat.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 1°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / -1°
    20 %
Meer weer