LTO haalt banden met buren aan

De volgende hervorming van het EU-landbouwbeleid moet betere resultaten opleveren voor boeren en tuinders. De grote landbouworganisaties in Nederland, Duitsland en België gaan zich daar gezamenlijk sterk voor maken.

Jan van LiereDat is woensdag afgesproken tijdens een overleg van LTO Nederland, het Deutscher Bauernverband (DBV) en de Belgische Boerenbond. LTO-voorzitter Albert Jan Maat ontving in Weesp onder meer DBV-president Joachim Rukwied en Boerenbond-voorzitter Piet Vanthemsche.
Ze stelden vast dat het tijd is om nu al na te denken over het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid na 2020. ‘De hervorming die nu wordt doorgevoerd, draagt niet bij aan de versterking van de land- en tuinbouw. Dat moet de volgende keer anders. We gaan gezamenlijk aan het werk om daarvoor goede voorstellen te kunnen presenteren’, aldus Maat.
Hij geeft aan dat ze onder meer gaan kijken naar de nieuwe Farm Bill in de Verenigde Staten. ‘Die kent goede schokbrekers voor oogst- en marktrisico’s. Het huidige GLB is daarvoor niet voldoende toegerust.’
Op de korte termijn dringen LTO, DBV en Boerenbond aan op een pragmatische omgang met de vergroeningseisen in het GLB. De controle en de sancties moeten soepel worden gehanteerd.
‘Zowel de boeren als de overheden zitten nog in een leerproces. Het kan niet zo zijn dat alleen boeren een prijs zouden moeten betalen voor onbedoelde fouten in de uitvoering.’

Aantal dossiers

In een gezamenlijke verklaring hebben de voorzitters van de drie organisaties vastgelegd dat ze op een aantal dossiers nauwer gaan samenwerken. Naast het GLB zijn dat onder meer TTIP (het handelsakkoord tussen EU en de VS), de Nitraatrichtlijn, Natura 2000 en dierenwelzijn.
LTO, DBV en Boerenbond zullen zich sterk maken voor regelgeving die agrariërs in de drie landen ondersteunt in plaats van tegenwerkt. ‘De land- en tuinbouw in België, Duitsland en Nederland heeft van oudsher heel veel overeenkomsten. En we hebben alle drie te maken met dezelfde regelgeving vanuit Europa. Het is dan verstandig om te kijken op welke dossiers je gezamenlijk kunt optrekken in Brussel’, legt Maat uit.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    12° / 3°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
Meer weer