Landinrichtingswet nieuwe stijl

In de agrarische rechtspraktijk is inmiddels enige ervaring opgedaan met de Wet inrichting landelijk gebied (Wilg). De Wilg is de opvolger van de Landinrichtingswet. Inhoudelijk verschilt de Wilg niet zoveel van de Landinrichtingswet.

Onno StruifDe verdere uitgangspunten voor de toedeling zijn geregeld in een apart uitvoeringsbesluit: het Besluit inrichting landelijk gebied (Bilg). De Bilg noemt uitgangspunten voor de toedeling, zoals bevordering doelmatig gebruik, concentratie van kavels enzovoorts.
Gedeputeerde Staten (GS) stellen een ontwerpruilplan op, waartegen elke belanghebbende een zienswijze kan indienen. Vervolgens stellen zij het ruilplan vast waarna er beroep kan worden ingesteld bij de rechtbank.
In de praktijk wordt de persoon van de rechter-commissaris nog wel eens gemist. In de Wilg is de rechter-commissaris vervallen, onder de Landinrichtingswet had deze persoon een bemiddelende rol en loste vaak zaken praktisch op. In de Wilg is er direct beroep bij de rechtbank. De ervaring leert dat rechtbanken over het algemeen gewoon de regels met betrekking tot de toedeling toepassen. Bij sommige rechtbanken ontstaat de praktijk dat ze nog te proberen de zaak onderling op te lossen.
Bij de financiële afwikkeling wordt de rechter-commissaris ook nog vaak gemist. Onder de Landinrichtingswet kon de rechter-commissaris in financiële kwesties nog vaak wat plussen en minnen. Rechtbanken zijn formeler en passen de regels toe. Bij verschillende rechtbanken ontstaat echter de praktijk om alsnog te proberen tijdens een zitting wat te regelen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer