Kringloopwijzer-award voor Wim Dogterom

Wim Dogterom ontving vorige week op de bijeenkomst in Swifterbant een award omdat hij de hoogste efficiëntie in de Kringloopwijzer scoorde. De melkveehouder uit Almere zou, wanneer bedrijfseigen derogatie leidend zou zijn, maar liefst 24.602 kilo melk per hectare kunnen produceren, met een fosfaatoverschot van 0 kilo.
Deze hoge score behaalt hij door een hoge efficiëntie op het land én in de stal. Van zijn ruim 30 hectare grasland haalt hij gemiddeld 14.000 tot 16.000 kilo droge stof per hectare. Van zijn 10 hectare maïs is de opbrengst gemiddeld 20 ton de bunder.
Daarnaast produceren de 130 melkkoeien gemiddeld 10.500 kilo melk met 4,25 procent vet en 3,45 eiwit. ‘Dat doen ze jaarrond op een gemengd rantsoen dat zo constant mogelijk van samenstelling is’, vertelt de ondernemer. ‘Zelf denk ik dat dat een van de verklaringen is dat ik vrij efficiënt uit de bus kom.’
Dogterom voert zijn koeien een mengsel van gras- en maïskuil, aangevuld met pers-pulp, bierbostel, soja, geplette tarwe en graszaadhooi. ‘In de maanden juni tot en met september, afhankelijk van de temperatuur, voer ik twee per dag. Zo voorkom ik broei en stimuleer ik de opname in de warme zomermaanden. Dat kost wel tijd en inzet, maar levert ook een constante melkproductie’, licht hij verder toe.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer