Extra beleid rond PAS Drenthe

Drenthe - Natuurorganisaties en LTO Noord Drenthe willen voor de komende tien jaar afspraken over de ontwikkeling van de veehouderij en de natuur in de provincie. Invoering van de Programmatische Aanpak Stikstof vergt extra aandacht van het provinciebestuur voor grondbeleid, waarschuwen ze.

Joost de la CourtDe partners, met naast LTO Noord de Drentse Natuur en Milieufederatie en de drie grote natuurbeheerders, stellen vast dat de PAS alleen kans van slagen heeft als er voldoende aanvullend beleid voor komt.
‘Het gaat daarbij om een goed functionerende agrarische sector en behoud en ontwikkeling van natuurwaarden’, schrijven ze aan Gedeputeerde Staten. Ze verwijzen naar eerdere overeenstemming hierover met de provincie.
Volgens de organisaties komt met alleen het uitvoeren van de PAS een robuuste landbouw en natuur onvoldoende in zicht. Ze wijzen erop dat de melkveehouderij sterk verweven is met het Drentse landschap en de natuur. Omdat uit het oogpunt van natuurbehoud de stikstofdepositie nog verder omlaag moet, is een meerjarenprogramma nodig dat loopt tot 2025.

Kringlopen

Uitgangspunt is dat de Drentse melkveehouders de kringlopen over tien jaar zoveel mogelijk hebben gesloten wat betreft fosfaat en stikstof. Dat kan regionale samenwerking opleveren met noordelijke akkerbouwers voor de afzet van mest en de teelt van krachtvoer. De melkveehouderij blijft zo grondgebonden.
De schaalgrootte van de bedrijven moet het mogelijk maken om investeringen in automatisering en mechanisatie terug te verdienen.
Aan het eind van het programma is de Drentse natuur robuuster en zijn de nog ontbrekende delen van het Nationaal Natuur Netwerk (NNN) verworven en ingericht. Daarbij is ook de waterhuishouding geoptimaliseerd.
Voor de ontwikkeling van de agrarische bedrijven en de natuur is een actief grondbeleid onontbeerlijk, stellen de partners. Niet alleen om bijvoorbeeld het waterbeheer te verbeteren, maar ook om veehouderijen in het kader van de PAS meer toekomstperspectief te bieden. Dat is nodig als zij dicht bij een Natura 2000-gebied liggen en bij reguliere groei boven de 3 mol uitkomen.

Gebiedsproces

Invulling van het gebiedsproces kan volgens de partners via de bestaande Bestuurscommissies Kavelruil een nieuwe impuls krijgen. Voor het verwerven van voldoende ruilgrond moet een apart fonds ko-men, is hun advies. Ook moet de aankoopplicht van gronden voor NNN-gebieden weer van kracht worden.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer