Grotere+percelen+door+baggeren
Nieuws
© verantwoorde Veehouderij

Grotere percelen door baggeren

Baggeren met veenbaggeren leidt tot schone sloten en grotere percelen. De kosten liggen op 20 euro per vierkante meter.

Dat blijkt uit de proef van het praktijknetwerk 'Baggeren met veenbagger'.

Het is een alternatief voor baggerspuiten en een oplossing voor de afkalving van slootkanten.

Verstevigen

Met het huidige slootonderhoud door baggerspuiten blijken de sloten breder te worden en het land smaller, zeker in de veenweiden.

In Zegveld is daarom een proef gedaan om de bagger zinvoller te benutten door de slootkant te verstevigen en land te winnen.

Zandslurven

Over een lengte van 100 meter is in de sloot, op een halve meter van de kant, een worteldoek gespannen. Het doek is op de bodem gedrukt door zandslurven en drijvend gehouden door een pvc-buis.

Het doek zorgt ervoor dat de bagger op zijn plek blijft als er gebaggerd is en het water er wel uit kan. Ook zijn er om de twee meter afrasteringspalen in de sloot gedrukt om het doek op zijn plek te houden.

Verse bagger

De ruimte tussen het doek en de slootkant is vervolgens opgevuld met verse bagger. Als dit is ingedroogd wil het netwerk het verder opvullen met gerijpte bagger, totdat het voldoende hoogte heeft. Daarna kan er beplanting op aangebracht worden.

Kosten

Om dit kans van slagen te geven mogen de koeien er niet op staan. Zeker het eerste jaar moet de kant uitharden. Dat is op te lossen door een strip en drinkbakken te plaatsen. De kosten komen op zo'n twintig euro per vierkante meter.

Dit zal bij grootschalige opzet en gebruik van ander materiaal, zoals eigen natuurhout tot de helft minder kunnen zijn.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  11° / 6°
  10 %
 • Zondag
  7° / 4°
  30 %
 • Maandag
  6° / 3°
  70 %
Meer weer