%27Veel+sloten+zijn+te+saai%27
Nieuws
© Nieuwe Oogst

'Veel sloten zijn te saai'

Sloten kunnen beter en meer gevarieerd worden beheerd. Dat is goed voor de biodiversiteit en voor de waterkwaliteit. Dat blijkt uit boek 'Sloten, ecologisch functioneren en beheer' dat Wageningse onderzoekers schreven.

'Variatie in beheer kan veel winst opleveren , zegt Edwin Peeters, waterecoloog aan de Wageningen Universiteit en één van de schrijvers van het boek.

'Sloten worden nu allemaal rond dezelfde tijd van jaar gemaaid, geschoond of gebaggerd. Boeren kunnen er ook voor kiezen om enkele sloten later te schonen of kleine delen van de sloot niet te schonen. Een uniform geschoonde sloot is een saaie sloot'.

Overleven

Volgens Peeters kan geeft dat veel waterdieren in de polder een betere kans op overleven en daarmee wordt de biodiversiteit vergroot.

Peeters stelt dat het beheer het beste per polder kan worden bekeken. Boeren kunnen gezamenlijk kijken of er bepaalde sloten zijn die zich lenen voor meer gevarieerd beheer.

Maaibalk

Maar het gaat ook om nauwkeurig werken tijdens het schonen. Een maaibalk die over de bodem van de sloot gaat, haalt al het plantmateriaal eruit. 'Het is beter om de maaibalk iets boven de bodem te houden, zegt Peeters. 'Dan blijven de onderste plantdelen achter. Die kunnen dan weer uitlopen.'

Lees meer hierover aanstaande zaterdag in Nieuwe Oogst

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  19° / 13°
  70 %
 • Woensdag
  17° / 11°
  60 %
 • Donderdag
  16° / 13°
  70 %
Meer weer