Weerslag%2Enl+ziet+buien+beter
Nieuws
© Jan van Liere

Weerslag.nl ziet buien beter

Het was al mogelijk om in Nederland buien via de 'buienradar' te bekijken. De oorspronkelijke bedenkers van deze radar en oprichters van Weerslag.nl komen nu met een innovatie op de Europese regenradar.

Via de website Weerslag.nl is exact te volgen waar het in Europa regent en onweert. Een steekproef onder gebruikers van populaire weersites en weerapps gaf aan dat er behoefte is aan radardata uit het buitenland.

Stefan Rijkaart van Weerslag.nl hierover: 'Met het vrijgeven van steeds meer weerdata en de inkoop van data die we al doen, willen we hierop inspelen door een groot Europees radarbeeld te maken.'

We zijn daar in 2014 mee begonnen en hebben begin 2015 de eerste resultaten als test op de site gezet. Het combineren van zoveel radarstations, satellietdata, weerstations, bliksemstations en filters vergt nogal wat verwerkingskracht.'

Big-data

In de meteorologie is big-data een belangrijk onderwerp, maar voor dit project was vooral het terugrekenen van alle data naar de juiste GPS-locatie van belang.

Het gebied is omvangrijk en strekt van het noorden van Finland tot het zuiden van Italië en van het westen van Ierland tot westen van Rusland.

Resolutie omhoog

De volgende innovatie op deze Europese beelden is ook al bedacht, zo wordt binnenkort een drie uur verwachting geboden, wordt de resolutie van de beelden nog hoger en gaat de frequentie voor bepaalde gebieden verder omhoog.

Tevens wordt gewerkt aan een wereldwijde radar die binnenkort wordt vrijgegeven.

Weer

 • Maandag
  19° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  20° / 10°
  20 %
 • Woensdag
  21° / 12°
  50 %
Meer weer