Verdeeldheid over hoogspanningstracé

West-Brabant - Het Brabantse deel van het nieuwe 380 kV-traject tussen Rilland en Tilburg houdt de gemoederen flink bezig.

Peter van HouwelingTwaalf van de vijftien West-Brabantse gemeenten én de provincie zijn het eens over een hoogspanningstracé. Ook ZLTO-afdelingen reageerden op de plannen. De gemeenten en de provincie boden hun reactie vorige week aan bij minister Kamp van Economische Zaken.
Er ontstond vooral beroering bij gemeenten toen Kamp een noordelijk tracé, onder andere door de gemeente Moerdijk, cancelde en een zuidelijker tracé voorstelde, net boven Breda. Diverse gemeenten kwamen daartegen in opstand.
De minister bood hen de kans om met een alternatief te komen. De twaalf gemeenten en de provincie willen dat het tracé de snelwegen A17 en A59 volgt. De gemeenten Dongen, Loon op Zand en Drimmelen pleiten juist voor een ander tracé.
Ook ZLTO-afdelingen reageerden op de tracés, afhankelijk van de situaties in hun gebied. Belangrijke voorwaarden voor ZLTO zijn dat het tracé niet over gebouwen en bouwblokken loopt en dat het de agrarische structuur niet doorsnijdt.
Kamp bepaalt rond de zomer welke alternatieven meegenomen worden in de Milieu Effect Raportage (MER). Begin 2016 neemt hij een besluit over het voorkeurstracé.
De MER en in het inpassingsplan komen pas eind 2017 ter inzage. Tennet gaat al eerder het veld in om het gekozen tracé uit te werken. Voor grondgebruikers geldt voor het betreden een vergoeding van 200 euro. Alle schade wordt vergoed.
Voor het voorlopige tracé geldt een voorbereidingsbesluit. Dat betekent dat er geen werkzaamheden mogen plaatsvinden die het realiseren van het tracé lastiger maken.
ZLTO vindt dat Tennet een meldpunt moet instellen voor klachten van grondgebruikers. Volgens de wet zijn hoogspanningsleidingen van algemeen belang. Dat betekent dat alleen voor schade een vergoeding is.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer