'Uitspraak tegenslag veredelaars'

De uitspraak van het octrooibureau is een grote tegenslag voor plantenveredelaars.

%27Uitspraak+tegenslag+veredelaars%27
© Nieuwe Oogst

Eerder deze week liet de Hoge Kamer van Beroep van het Europees Octrooi Bureau weten dat het blijft toegestaan om producten, zoals zaden en vruchten, die ontstaan vanuit klassieke veredeling te octrooieren.

'De uitspraak is een gemiste kans voor het in balans brengen van het octrooirecht met de noden van plantenveredelaars. Het zal op korte termijn leiden tot honderden nieuwe octrooien op planteneigenschappen', zegt directeur Niels Louwaars van Plantum, de branchevereniging van bedrijven in plantaardig uitgangsmateriaal.

Eigenschap

Volgens Plantum bevestigt de uitspraak van de Hoge Kamer dat iedereen die een eigenschap in een plant vindt die nooit eerder in een openbare publicatie is beschreven, na inkruisen een octrooi mag vestigen in commercieel materiaal.

Plantum roept de politiek daarom op om de balans tussen het kwekersrecht en het octrooirecht te herstellen.

Verantwoordelijkheid

Daarnaast ligt er een grote verantwoordelijkheid bij bedrijven zelf om op basis van een combinatie van maatschappelijke verantwoordelijkheid en eigenbelang de toegang tot hun octrooien maximaal mogelijk te maken voor alle veredelaars.

Toegang tot kweekmateriaal is volgens Plantum namelijk de basis van een effectieve plantenveredeling.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
 • Donderdag
  25° / 14°
  20 %
 • Vrijdag
  26° / 14°
  5 %
Meer weer