%27Uitspraak+tegenslag+veredelaars%27
Nieuws
© Nieuwe Oogst

'Uitspraak tegenslag veredelaars'

De uitspraak van het octrooibureau is een grote tegenslag voor plantenveredelaars.

Eerder deze week liet de Hoge Kamer van Beroep van het Europees Octrooi Bureau weten dat het blijft toegestaan om producten, zoals zaden en vruchten, die ontstaan vanuit klassieke veredeling te octrooieren.

'De uitspraak is een gemiste kans voor het in balans brengen van het octrooirecht met de noden van plantenveredelaars. Het zal op korte termijn leiden tot honderden nieuwe octrooien op planteneigenschappen', zegt directeur Niels Louwaars van Plantum, de branchevereniging van bedrijven in plantaardig uitgangsmateriaal.

Eigenschap

Volgens Plantum bevestigt de uitspraak van de Hoge Kamer dat iedereen die een eigenschap in een plant vindt die nooit eerder in een openbare publicatie is beschreven, na inkruisen een octrooi mag vestigen in commercieel materiaal.

Plantum roept de politiek daarom op om de balans tussen het kwekersrecht en het octrooirecht te herstellen.

Verantwoordelijkheid

Daarnaast ligt er een grote verantwoordelijkheid bij bedrijven zelf om op basis van een combinatie van maatschappelijke verantwoordelijkheid en eigenbelang de toegang tot hun octrooien maximaal mogelijk te maken voor alle veredelaars.

Toegang tot kweekmateriaal is volgens Plantum namelijk de basis van een effectieve plantenveredeling.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  24° / 14°
  0 %
 • Woensdag
  30° / 13°
  10 %
 • Donderdag
  32° / 17°
  40 %
Meer weer