Opfok larven biedt ondernemer kans

Noord-Brabant - Voor Brabantse agrariërs die toe zijn aan een ander verdienmodel of een nieuwe uitdaging zoeken, dient zich mogelijk een nieuwe bedrijfstak aan: de opfok van larven als bron van veevoer.

Douwe KortingDie overtuiging heeft Ruud Hoosemans, binnen ZLTO actief met de biobased economie en projectleider van een onderzoek naar een insectenketensysteem.
De tijd is rijp, constateert Hoosemans. ‘Insecten gaan een voorname rol spelen in de voedselketen van de toekomst. Ze zijn in de natuur mini-bioraffinagefabriekjes én een goede bron van proteïnen. Deze rol kunnen ze ook in de agrofoodketen vervullen, zowel voor mengvoeders als direct voor de mens’, denkt de projectleider.
Op korte termijn verwacht hij het meest van de toepassing in mengvoeders. ‘Die markt is veel groter. En wellicht mogen binnenkort insecten die plantaardig materiaal eten, verwerkt worden in diervoeding.’

Decentrale opfok

In het model dat Hoosemans voor zich ziet vindt de kweek van de insecten plaats op diverse centrale locaties in Brabant. ‘De opfok van de larven willen we meer decentraal doen, bij voorkeur bij veehouders. Daarbij gaan we uit van een gegarandeerde afname van de larven die ze grootbrengen.’
ZLTO is nu op zoek naar ondernemers die in een groep willen werken aan een businessmodel. Het is de bedoeling om rond de zomer te komen tot een plan waarin staat hoe ondernemers kunnen omschakelen,
Behalve een geschikte locatie moeten ondernemers de bereidheid hebben te investeren in stellingen voor de bakken met larven en de automatisering daarvan. ‘En de larven moeten gevoerd worden uiteraard: bierborstel, groente- en fruitafval uit supermarkten en andere reststromen. Ze zijn een duurzame bron van eiwitten’, vertelt Hoosemans.
Volgens hem is insectenkweek juist in Brabant kansrijk. Er zitten veel veehouders die de larven deels zelf kunnen afnemen, en de diervoederbranche is prominent aanwezig.
Geïnteresseerden kunnen Hoosemans het beste per mail bereiken: Ruud.Hoosemans@zlto.nl.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    10° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
Meer weer