Rabobank: markt pluimveevlees stabiel

De productie van vermeerderingsdieren en broedeieren in de Europese Unie zal de komende maanden beperkt groeien. Dat is gunstig voor de margevorming, zo blijkt uit het kwartaalbericht van de Rabobank.

Mariska Bloemberg-van der HulstDe Nederlandse kuikensector heeft een relatief goed jaar achter de rug. Volgens de Rabobank konden de meeste vleespluimveebedrijven in 2014 hun financiële buffers versterken. Gemiddeld genomen kunnen ze zelfstandig de gevolgen van de vogelgriep opvangen.
Veel venijn zat aan het eind van het jaar vanwege de uitbraken van vogelgriep. Het LEI schat de schade voor de sector op grofweg 55 miljoen euro. Vooral de slachterijen en fokkerijen zijn fors getroffen.

Verwaarden

In België handhaafden de prijzen van vleeskuiken en broedkuikens zich op een hoger niveau dan in Nederland. België kan namelijk nog steeds producten buiten de EU exporteren, terwijl Nederlandse slachterijen hierin nu beperkt zijn.
Volgens de Rabobank komt de vierkantsverwaarding hierdoor onder druk te staan. Slachterijen hebben dus moeite om vleeskuikens optimaal te verwaarden.
Ook de broedeierenmarkt is getroffen door de (tijdelijke) exportbeperkingen. Daarnaast lijdt deze markt onder de onrust in het Midden-Oosten. De situatie had aanvankelijk impact op de vrije broedeierenprijzen, maar de markt kon zich weer herstellen dankzij de aanhoudende wereldwijde krapte. Exporten lopen daardoor nog steeds goed.
Ook de exporten naar Rusland zijn stabiel. Nederland exporteert er jaarlijks circa 250 miljoen broedeieren naartoe. Dat is ruim een kwart van de totale Nederlandse productie.
Volgens de Rabobank lijkt de productie van vermeerderingsdieren en broedeieren in de EU beperkt te groeien. Dit is gunstig voor de marktbalans en daarmee de margevorming in de komende maanden. Daarnaast verwacht de Rabobank een lichte prijsdruk en een stabiele kostprijs voor pluimveehouders.
Volgens Hugo Bens, vakgroepvoorzitter Pluimveehouderij ZLTO en bestuurslid vakgroep LTO/NOP, was 2014 een goed jaar voor zowel de vleeskuikenhouders als de vermeerderingsbedrijven.
Wel hebben veel vermeerderingsbedrijven schade opgelopen door de vogelgriep omdat ze hun eieren tijdelijk niet kwijt konden als gevolg van exportbeperkingen. ‘Ook sommige vleeskuikenbedrijven die in compartiment A zaten, hebben flink geleden. Ze konden vijf tot zes weken geen nieuwe kuikens opzetten terwijl de vleesprijzen hoog waren. Ondernemers liepen dus veel inkomsten mis.’

Vraag naar broedeieren

Wat de verwachtingen zijn voor 2015 kan Bens moeilijk zeggen. ‘Dat is koffiedik kijken. Maar je ziet wel dat er veel vraag is naar broedeieren. Voor vlees zit de klad erin. Met de zomer op komst zullen de vleesprijzen hopelijk weer wat aantrekken.’
Bens maakt zich grote zorgen om de kostprijzen. Die zijn op Europese bedrijven aanzienlijk hoger dan bijvoorbeeld in de Verenigde Staten. ‘Het is lastig om te kunnen concurreren, als de importtarieven verlaagd worden. Wij hebben te maken met extra hoge kosten vanwege dierenwelzijn- en milieueisen. Daar hebben onze collega’s in de VS geen last van.’

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    9° / 2°
    70 %
  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    11° / 2°
    50 %
Meer weer