LTO: LER nodig gaswinning

Groningen - De gaswinning heeft grote gevolgen voor de landbouwsector in Groningen en die gevolgen worden steeds meer zichtbaar, stel-len de partijen. Dat minister Henk Kamp (EZ) het laten uitvoeren van een landbouweffectrapportage (LER) niet nodig vindt, vinden ze dan ook onbegrijpelijk.

Tienke WoudaLTO Noord en de andere partijen geven dat aan in het beroepschrift naar de Raad van State. De land- en tuinbouw onderscheidt zich in het gaswinningsdossier op veel punten van andere sectoren. Zo blijven boeren altijd grondbeheerder en zijn ze blijvend in het gebied.
Een landbouweffectonderzoek is daarom meer dan wenselijk, laten de partijen weten. In de landbouweffectrapportage moet meer aandacht worden besteed aan gasleidingen door agrarische grond en bodemdaling.
Volgens LTO Noord is de schade aan agrarische gronden onvoldoende bekend.
Naast een landbouweffectrapportage pleit de sector voor een nieuwbouwregeling met daarbij financiële middelen en een keuzevrijheid voor boeren.

Aardbevingsbestendig

De eerste keuze is dat boeren hun oude gebouwen met complexe schade kunnen vervangen door aardbevingsbestendige nieuwbouw. De tweede keuze is dat de ondernemers de kosten van de schade voor herstel of voor preventief versterken als financiering, naast eigen middelen, in kunnen zetten.
Dat gebeurt om bij gebouwen met schade die te oud of bedrijfsmatig minder doelmatig en functioneel zijn de overweging te kunnen maken om ook aardbevingsbestendig nieuw te bouwen.
‘De minister en de NAM zijn al veel te lang hun verantwoordelijkheden uit de weggegaan’, zegt de advocaat namens de partijen. ‘Nu is het pas op de plaats. Om te voorkomen dat zich een ramp gaat voltrekken, waarvan de dreiging nu al als een donkere wolk boven Groningen hangt.’
LTO Noord had weinig keus dan naar de Raad van State te gaan, reageert voorzitter Hilbrand Sinnema van LTO Noord Groningen.
‘De regering heeft te weinig naar de bezwaren van de landbouw gekeken. Minister Henk Kamp moet hier niet zomaar mee weg kunnen komen. De gaskraan moet verder dichtgedraaid worden. De landbouw komt op deze manier in de verdrukking.’
Ook provincie Groningen, ge-meenten, Groninger Bodem Beweging, Natuur en Milieufederatie Groningen, Milieudefensie en de Waddenvereniging zijn in beroep gegaan bij de Raad van State tegen het gaswinningsbesluit van minister Kamp.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    10° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
Meer weer