Voordelen biologisch meer in beeld

De Biofach is een jaarlijkse ontmoetingsplaats voor de internationale biologische land- en tuinbouw. Vorige maand presenteerde Nederland zich nadrukkelijk op de Biofach 2015 in Neurenberg. Een vaste bezoeker geeft zijn indrukken weer.

Wilbrord BraakmanVanaf begin negentiger jaren bezoek ik elk jaar de biologische vakbeurs Biofach, eerst nog in München, later telkens in februari in Neurenberg. Reden daarvoor is mijn (her)ontdekking na 1986 dat het biologisch telen van bloemen, groenten en veehouderij mogelijk zou zijn.
Mijn kijk op organische landbouw leerde ik lokaal en in de familie aan de hand van de eenvoudige praktijk tot de vijftiger jaren. Daarna raakte als gevolg van de introductie van pesticiden en meststoffen de praktijk in onrust, met hoge opbrengsten en te vaak brokken door ziekten en plagen.
Op de Biofach kwamen boerencoöperaties om hun producten te verkopen. Met koffie, bananen, thee en cacao. De keurmerken Max Havelaar en Fair Trade gaven een boost aan de bewustwording over, zoals dit in het Spaans zo mooi wordt gezegd, cultivos orgánicos. Met hen voelde ik mij als een gelijke. Zij het met teelt van andere gewassen, groenten en enige bloembollen.
De eerste jaren was het echt een vakbeurs. Met bijeenkomsten over meststoffen, bewerking van grond en gewassen, zaden en gezondheid.
Nu is de Biofach meer verzakelijkt. Handelshuizen proberen het inmiddels grote aanbod tot aan de consument te begeleiden. Ik vind dat een begrijpelijke en gezonde trend. Laat boeren en tuinders maar, naast wat zij zelf in hun omgeving kunnen afzetten, geholpen worden door handelaren. Het spel van prijs en aanbod behoeft aandacht, maar ik constateer dat de communicatie van beide zijden wordt gewaardeerd.
Het ligt voor de hand dat biologische landbouw constant wordt vergeleken met de huidige ‘gangbare’ praktijk. Ik respecteer ieders eigen verantwoordelijkheid en keuzes. En ik verwacht dat grote voordelen van de biologische productiewijze zich de komende jaren versneld en duidelijker zullen tonen.
Nederland was dit jaar gastland op de Biofach en kreeg daarom extra aandacht. Ministerin (zo werd ze genoemd) Sharon Dijksma zei in haar openingsspeech een grote voorstander te zijn van biologische landbouw.
Zij gaat naar mijn indruk goed om met alle ins en outs die op haar werkpad liggen. Er kan immers geen verschil van mening zijn wanneer feiten van bodemleven, mineraaluitspoeling, waterkwaliteit en ruimtelijke optimalisatie aan de orde zijn.
Het ministerie van Economische Zaken benutte de Biofach 2015 ook voor promotie van de Nederlandse landbouw en de Floriade 2022. Door een pad geflankeerd met rode tulpen kwam je binnen in het Ecodrome. Een spel met licht, vogelzang en rust en allerlei soorten vegetatie creëerde een oase. In het centrum een rustplaats voor meditatie. Een prachtige promotie, waarbij de bezoekers genoten en een goed beeld van Nederland konden waarnemen.
Het feit dat door de late organisatie de tentoongestelde tulpen en groenten niet van biologische teelt waren, zou ik willen vergeven. En de afgelegen plaats waardoor weinig bezoekers ervan hebben genoten was voor de wél aanwezigen een voordeel.
Nederland heeft met haar tulpen en narcissen eindelijk een doorbraak bereikt, waardoor bij de opening van de Biofach, in het perscentrum en elders nu prachtige biologisch geteelde bolbloemen stonden te bloeien.
Organic, organiseren; het lijkt mij een wezenlijke kwaliteit die in alle facetten van landbouw en leven aan de orde is.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    10° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 4°
    30 %
Meer weer