Strengere+controle+op+PSTVd+in+aardappelen
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Strengere controle op PSTVd in aardappelen

NAK gaat kweekmateriaal van aardappelen strenger toetsen op PSTVd.

De strengere controle is gebaseerd op het protocol 'PSTVd aardappelkweekmateriaal' van NVWA waarin nieuwe regels zijn opgenomen voor kweekbedrijven.

Doel van de regels is zorgen dat kweekmateriaal van aardappelen niet besmet raakt door PSTVd, het Potato spindle tuber viroid. Deze ziekteverwekker heeft in Europa een quarantainestatus.

Besmetting in 2014

Het protocol is het resultaat van intensief overleg tussen NVWA, Plantum en keuringsdienst NAK. Aanleiding is een PSTVd-besmetting in kweekmateriaal bij een kweekbedrijf in Zeeland en bij Wageningen UR in 2014.

De NAK zal de activiteiten die samenhangen met het protocol in opdracht van de NVWA uitvoeren. Voor kwekers betekent het uitbreiding van de bestaande toezicht tijdens de bedrijfsinspectie.

Plantenpaspoort

Het betreft met name toetsing van alle kruisingsouders, toetsing op stammen die uit kweekmateriaal worden opgezet, een open rij tussen kweekmateriaal en overige aardappelen en een plantenpaspoort bij afzet van alle kweekmateriaal.

Naast deze verplichte elementen kunnen kwekers aanvullend kiezen voor een aparte ingangscontrole van kweekmateriaal dat een bedrijf binnenkomt en voor een splitsing van de kweekactiviteiten in compartimenten.

Weer

 • Dinsdag
  17° / 10°
  20 %
 • Woensdag
  15° / 11°
  50 %
 • Donderdag
  16° / 8°
  20 %
Meer weer