Kritiek EU op natuurbeleid

Nederland haalt zichzelf veel problemen op de hals door een te strenge toepassing van de Europese regels voor natuurbeleid. Dat vindt de Nederlandse Eurocommissaris Frans Timmermans.

Arno de SnooNederland is te streng als het gaat om implementatie van natuurbeleid, gaf Timmermans aan tijdens een debat in het Europees Parlement over het verminderen van regelgeving. Hij reageerde op vragen van CDA-Europarlementariër Annie Schreijer.
Timmermans stelt dat Europese landen juist veel vrijheid hebben om de doelen te halen die in Brussel zijn vastgelegd.
‘Veel problemen zijn ontstaan door de manier waarop de natuurregelgeving is geïmplementeerd’, zegt de Eurocommissaris.
‘Dit is vaak ontkend door de voormalige Nederlandse landbouwministers. Maar je kunt je inmiddels wel afvragen waarom de natuurregels in sommige EU-landen zoveel meer problemen opleveren dan in andere landen.’
Schreijer is blij met de uitspraak van Timmermans. ‘We zeggen al jaren dat de Nederlandse interpretatie van de Europese natuurregels veel te streng is.’
‘In de Habitatrichtlijn staat duidelijk dat ook rekening kan worden gehouden met sociale en economische aspecten. Daar houdt Nederland veel te weinig rekening mee’, vindt Schreijer.

Herziening

De Europese Commissie is bezig aan een herziening van de Vogel- en habitatrichtlijn. Natura 2000-gebieden vallen ook onder de deze richtlijn.
Timmermans’ belangrijkste taak is om de komende jaren de regelgeving te verminderen en te vereenvoudigen. Hij gaf echter in het debat aan dat hij de Europese standaard met betrekking tot natuurdoelen niet wil verlagen.
Nederland zal ook voorstellen voor vereenvoudiging van de Habitatrichtlijn aan Brussel sturen.
CDA-landbouwwoordvoerder Jaco Geurts heeft Kamervragen aan staatssecretaris Sharon Dijksma van EZ gesteld naar aanleiding van de uitspraken van Timmermans. Hij wil weten of Dijksma de knelpunten in het natuurbeleid wil inventariseren en verhelpen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer