‘Coulant met Oekraïens kooiei’

De handelsrelatie tussen Oekraïne en de EU is belangrijker dan het kleine aandeel kooieieren dat vanuit het land naar Europa komt, vindt staatssecretaris Sharon Dijksma.

Arno de SnooDe import van kooieieren uit Oekraïne houdt de gemoederen al jaren bezig. Europa heeft sinds1 januari 2012 een verbod op het houden van legkippen in legbatterijen. Pluimveehouders zien met lede ogen aan dat er eieren worden geïmporteerd uit landen van buiten de EU die een lagere dierenwelzijnsstandaard hebben.
Het vrijhandelsverdrag tussen Oekraïne en de EU maakt het mogelijk om kooieieren vanuit dat land naar Europa te exporteren.
Nederlandse politici vinden het onacceptabel dat eieren uit landen met een lagere dierenwelzijnsstandaard in Europa op de markt komen, zo bleek deze week tijdens een debat in de Tweede Kamer.

Begrip

Maar volgens Dijksma gaat het om meer dan alleen het kooiei. Ze heeft de problematiek onlangs aangekaart in een gesprek met haar Oekraïense ambtgenoot.
Dijksma: ‘Er is begrip bij de Oekraïense regering voor onze argumenten. We moeten ook beseffen dat de import van kooieieren onderdeel is van een groter verdrag. En dat verdrag is heel belangrijk voor de relatie tussen Oekraïne en Europa. Het is een soort ‘life-line’ voor een land dat het toch al heel moeilijk heeft.’
In het vrijhandelsakkoord met Oekraïne is vastgelegd dat Oekraïne zich inspant om de wetgeving op één lijn te brengen met die van de EU, ook voor dierenwelzijn. Hoewel dat waarschijnlijk nog jaren gaat duren.
Dijksma tekent daarbij aan dat de hoeveelheid geïmporteerde kooieieren klein is in vergelijking tot het in Europa geproduceerde volume.
‘In de EU wordt jaarlijks ruim 7 miljoen ton eieren geproduceerd. Oekraïne mag jaarlijks in totaal 3.000 ton eieren en 1.500 ton eiproducten heffingsvrij uitvoeren naar de EU. De hoeveelheid eiproducten wordt in jaarlijkse stappen verhoogd naar uiteindelijk 3.000 ton in 2020.’

Importcertificaten

In 2014 hebben exporteurs geen gebruikgemaakt van de mogelijkheid om importcertificaten aan te vragen voor de import van eieren of eierproducten vanuit Oekraïne. Voor import via deze certificaten geldt een nultarief.
Dat er geen belangstelling is voor de certificaten heeft verschillende redenen, zegt Dijksma. ‘Het komt mogelijk door de huidige lage eierprijzen in de EU, de gestegen eierprijzen in Oekraïne en certificeringseisen waaraan niet alle Oekraïense exporteurs voldeden.’

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer